OVAKO JE POČEO DARKO ŠARIĆ: Od kradljivca sudžuka do mafijaša s maskom uglednog čoveka

Rani radovi

OVAKO JE POČEO DARKO ŠARIĆ: Od kradljivca sudžuka do mafijaša s maskom uglednog čoveka

Crna Hronika -
U ozbiljan svet kriminala na velika vrata je zakoračio spektakulranom pljačkom porodične kuće krojača Dragana Kneževića 11. septembra 1993. u selu Šumane, nedaleko od Pljevalja. Već tada mnogima je bilo jasno da je Šarić, postao „državni čovek“

BEOGRAD - Dok srpski državni organi pokušavaju da dokuče višegodišnje putešestvije, do utorka odbeglog narko-bosa Darka Šarića ne bi li ušli u trag nepoznatim poslovima i saradnicima, u njegovom rodnim Pljevljima malo je onih koji se sećaju njegovih početaka u svetu kriminala.

U policijske spise Darko je ušao 22. maja 1991. godine, kada je malo pred ponoć iz prodavnice „Poljopromet“ odneo sa „kolegom“, sugrađaninom D. P. 11 kilograma čajne kobasice i sudžuka, 7,30 kilograma slanine, 2,6 kilograma suvih rebara...

- Ova radnja je olakšana za 3,10 kilograma salame, 9,5 kilograma pečuraka, dva kompleta servisa za kafu, četiri para čarapa, 12 komada eurokrema od 250 grama, devet komada eurokrema od 150 grama, 10 komada „začina C“ od 500 grama, jedan poslužavnik od rostfraja, pet pakovanja „medenog srca“, šest komada belih čaršava, 12 kesica lešnik karamela od 100 grama, devet komada čokolade „ideal“ od 200 grama, četiri kompleta posteljine, 23 kilograma pržene kafe, 161 paklicu cigareta „point“, 148 paklica „drine sarajevske“, 41 „niške drine“ i oko 550 dinara - navodi se u presudi iz jula 1992. godine, koju je potpisao sudija Dragan Peruničić.

Šarić je za to osuđen, ali i za nedozvoljeno nošenje oružja, nanošenje teške povrede, ali nikada i za šverc cigareta čime se, tvrde u Pljevljima, bavio u vreme sankcija, devedesetih godina prošlog veka. Da bi posao razgranao na graničnom prelazu prema Bosni i Hercegovini - Metaljka, kasnije je otvorio i fri-šop. Međutim, tada je već bio „ime“.

U ozbiljan svet kriminala na velika vrata je zakoračio spektakulranom pljačkom porodične kuće krojača Dragana Kneževića 11. septembra 1993. u selu Šumane, nedaleko od Pljevalja. Šarić je sa „ortakom“ odneo kompletnu Kneževićevu ušteđevinu od 72.000 tadašnjih maraka i više od kilograma zlatnog nakita.

U Osnovnom sudu u Pljevljima Šarić je 1993. godine osuđen, ali ovoga puta za prodaju veće količine oružja za iznos od 3.000 maraka. Minimalna kazna od godinu dana, predviđena počiniocu ovog dela, ignorisana je i on je osuđen na svega tri meseca zatvora. Već tada mnogima je bilo jasno da je Šarić, postao „državni čovek“.

Da je to tako, svedoče mnogi građani Pljevalja, najbolje se videlo kada ga je jednom prilikom u zgradu policije u Beranama privela saobraćajna patrola jer joj se učinio sumnjiv.

- Čim je za to saznao jedan od operativaca tadašnjeg DB, uleteo je u kanceleriju i izveo ga napolje. Ubrzo ga je i pustio jer je „dobar momak“. Kasnije, dok smo sedeli u kafani, tom službeniku je zazvonio mobilni. Video sam da na displeju piše „Sajo“. Bio je to sada odbegli narko-bos Safet Sajo Kalić, koji je zahvalio na puštanju Šarića - priča nekadašnji policajac, koji tvrdi da su i Kalić i Šarić „nastali“ u „radionici“ Nasera Keljmendija, čoveka koga su u SAD proglasili neposrednom opasnošću za Ameriku.

Mediji u regionu objavili su posle „pada“ Keljmendija da ga je prodao upravo Šarić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track