OVAKO NAS VARAJU SA HRANOM: U mlevenu papriku stavljaju olovo, u med kukuruzni sirup...

Ovo morate da znate

OVAKO NAS VARAJU SA HRANOM: U mlevenu papriku stavljaju olovo, u med kukuruzni sirup...

Život -
Prema rečima potpredsednice RZOP Mire Radić, potrošači su manje oprezni kada kupuju kod poznatog proizvođača s obzirom na rok trajanja, deklaraciju, sastav i slično

Prevare hranom sve su učestalije, utvrdila je Regionalna organizacija zaštite potrošača koja je napravila analizu žalbi potrošača koji se smatraju prevarenim pri kupovini prehrambenih proizvoda.

Prema rečima potpredsednice RZOP Mire Radić, potrošači su manje oprezni kada kupuju kod poznatog proizvođača s obzirom na rok trajanja, deklaraciju, sastav i slično.

Praćenjem i istraživanjem tržišta stručnjaci otkrivaju da se najčešće vara pri prodaji maslinovog ulja, meda, začina, kafe, pirinča, voćnih sokova...

MED

Med je lako lažirati pa proizvođači dodaju običan tečni šećer ili fruktozni kukuruzni sirup. Zato je najbolje kupovati ih direktno od proizvođača za koje znate da imaju košnice.

ZAČINI

Začini su često mešavina osnovnog začina i primesa. Zabeleženo je dodavanje olova u paprike, mleveni crni biber sadrži komadiće grančica i heljdino brašno. Zato je najbolje kupovati začine u komadu koje možete sami samleti.

MLEVENA KAFA

Mlevena kafa neretko sadrži i slatki krompir, koren cikorije ili prženi pasulj. I u ovom slučaju najsigurnije je kupiti kafu u zrnu koju ćete sami samleti.

VOĆNI SOKOVI

Voćni sokovi umesto pravog voća, kako je reklamirano, često umesto soka određenog voća sadrže vodu, boju, šećer i slatke veštačke arome. Uočilo se da je npr. popularno lažiranje soka od šipka koji se često razređuje sokom od grožđa ili krušaka. Često se rade potpuno sintetički sokovi koji ne sadrže nikakve tragove pravog soka. Zato je puno bolje napraviti sok od svežeg voća.

ČAJ

Čaju dodaju običnu travu ili listove paprati.

PLODOVI MORA

Plodovi mora visoko su na listi prevara jer se podvaljuje jeftinija riba umesto skuplje. Ako je riba smrznuta, teško je pre konzumacije uočiti razliku pogotovo ako je u nekom već specifičnom obliku spremnom za pripremu. Tu nam može pomoći odluka da kupujemo od nama poznatog i već proverenog proizvođača.

MASLINOVO ULJE

Kvaliteta ekstradevičanskog maslinovog ulja ugrožena je u celom svetu. Kako prepoznati pravo ulje? Ekstradevičansko maslinovo ulje u frižideru bi trebalo da postane mutno i da se zgusne. Osim toga, ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju da gore. Najbolje ga je kupiti ga kod lokalnih proizvođača koje poznajete ili pronaći firmu čiji proizvodi imaju sertifikat da je ulje čisto i organsko. Cena nije pouzdan pokazatelj.

VOĆNI JOGURT

Voćni jogurti često uopšte ne sadrže voće. Proverite sastav namirnica na etiketi. Preporučujemo vam da ipak sami napravite voćni jogurt sa svežim voćem i običnim jogurtom i da ga zasladite medom.

PRERAĐENO MESO

Prerađeno meso kao što su viršle, salame, paštete, kobasice i slične namirnice su proizvodi s produženim trajanjem. Nitrati koji se dodaju za održavanje boje i sprečavanje rasta bakterija povezani su sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Zato je potrebno gotovo potpuno izbaciti takve proizvode iz ishrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track