Ovde počiva prava Hurem Sulejmana Veličanstvenog
Foto: Wikipedia

Prva žena Osmanlijskog carstva sahranjena u dvorištu džamije

Ovde počiva prava Hurem Sulejmana Veličanstvenog

Pop kultura -
U evropskim spisima opisivali su je kao intrigantnu ženu i spletkaroša, koja je začarala sultana Sulejmana

Turska serija Sulejman Veličanstveni koja je veoma popularna kod nas, ali i u regionu prati buran život, uspehe, pohode, intrige na dvoru i u haremu za vreme njegove vladavine.Dok se čeka nastavak serije saznajte neke zanimljivosti o pravim istorijskim činjenicama, glumcima iz serije...

Hurem sahranjena u dvorištu džamije

* Hurem (Rokselanine) je bila prva žena u turskoj istoriji koja je bila sahranjena u dvorištu jedne džamije. Prema svim pravilima, u dvorištima su se sahranjivali majke i deca sultana, ali ne i sultanove konkubine ili miljenice. Kad je Hurem preminula 18. aprila 1558 u 52. godini, uprkos pravilima sultan je naredio da se sahrani u dvorištu raskošne Sulejmanove džamije, koja je završena 1557. Sultan Sulejman je nadživeo Hurem osam godina i naredio je da se sahrani pored nje. Posle Rokselanine smrti u Sulejmanovom životu nije bilo druge žene. Bio je veran svojoj Hurem sve do smrti. Hurem i sultan su bili venčani po svim šerijatskim zakonima i rodila mu je petoro dece. Jedan od njenih sinova, Selim II, posle smrti oca Sulejmana Veličanstvenog, nasledio je tron i postao sultan.

Hurem ili Rokselana je bila inspiracija mnogim umetnicima. U muzici, čuveni Jozef Hajdn joj je posvetio svoju Simfoniju broj 63, a glavni je lik i u operi kompozitora Denisa Sišinskog. Jedan od njenih najpoznatijih portreta nalazi se u Italiji, u galeriji Ufici, u Firenci. I kod nas je obrađena kao lik i tema u pozorišnom komadu i romanu Radovana Samardžića - "Sulejman i Rokselana".

* Hurem bila veštica i urekla je Sulejmana

Hurem je opisivana kao veštica koja je svojim čarima urekla Sulejmana. U evropskim spisima opisivali su je kao intrigantnu ženu i spletkaroša. U jednoj anonimnoj hronici opisana je i kao veliki dobročinitelj, koja je iza sebe ostavila mnogobrojne zadužbine u Istanbulu, Edrinu, Meki i Medini.

* Hurem se najviše boji samoće

Merjem Uzerli, koja glumi sultaniju Hurem, najviše se boji samoće. Verovatno je majčino oboljenje uzrok tome. Naime, njena majka je obolela od karcinoma kada je Merjem imala 12 godina. Tokom lečenja bila je uz nju celo vreme, zajedno sa mlađom sestrom Kanan. Zbog toga se u početku teško privikla na život u Istanbulu.

Prava Hurem
Prava Hurem

* Najčešće ime u seriji je Ruža

Ime koje se najviše koristilo u seriji je Gul, odnosno Ruža - Gulfem, Gulšah, Gulnihal, Gul-aga, Gulbehar (Mahidevranin nadimak)... To je najverovatnije zbog toga što su na dvoru koristili ružinu vodicu da bi održavali kožu vlažnom, "peglali bore", a koristili su je i za lečenje rana kao i za lečenje obolelih od mentalnih bolesti.

* Ulica u Visokom zove se po Nasuh-efendiji

Nasuh-efendija Matrakči (glumi ga Fatih Al) ostavio je iza sebe ogroman doprinos matematici, istoriji, geografiji i umetnosti, iako je u seriji prikazan kao zbunjena ličnost. Prema njemu se već 17 godina zove i jedna ulica u Visokom (BiH), gradiću u kojem se Nasuh-efendija, navodno, i rodio. Nadimak Matrakči dobio je jer je stvorio igru s palicom (matrak), što na turskom znači neprocenjiva, neverovatna.

* Na dvoru radilo čak 500 kuvara

Na dvoru za vreme vladavine Sulejmana radilo je čak 500 kuvara, a krompir i paradajz u to vreme nisu postojali, koji su iz Evrope došli nešto kasnije. Glumac Juksel Unal, koji glumi Šećer-agu tokom serije se upoznao i sa tadašnjim bontonom za vreme jela bilo je sramo gledati u lice i ruke onog koji jede pored vas, a ako samo jedna osoba prestane jesti za stolom, svi prestanu.

* Okan, koji glumi Ibrahim-pašu, državi je isplatio 15.000 evra da ne ide u vojsku

Okan Jalabik, koji glumi Ibrahim-pašu, platio je državi 15.000 evra da ne bi išao u vojsku. Ovu mogućnost iskoristile su brojne turske estradne zvezde, ali su paparaci najviše pažnje posvetili upravo Okanu kojeg su obletali dok je donosio potvrdu o uplati u zgradu turske vlade.

* Selma, koju glumi Hatidže, svira trubu i klavir

Selma Ergec, koja glumi Hatidže, učila je kolegu Okana Jalabika da svira violinu. Naime, Selma je diplomirala na nemačkoj Muzičkoj akademiji, a svira još i trubu i klavir.

* Nebahat posle 7 godina rada otišla na godišnji odmor

Nebahat Cehre, koja glumi sultanovu majku, jedva je dočekala kraj svoje uloge u Sulejmanu Veličanstvenom jer je nakon sedam uzastopnih godina rada napokon otišla na godišnji odmor koji je trajao pola godine. Jednom se našalila da je odgojila malu vojsku dece u haremu.

Nur povredila je kičmu

* Nur Fetahoglu, koja glumi Mahidevran, pre nekoliko dana teško je povredila kičmu kada je pala niz stepenice u svom stanu. Bila je u nesvesti skoro sat vremena, a prijateljicama je bilo čudno što se ne javlja na mobilni pa su provalile u njen stan i pozvale hitnu pomoć. Glumica nije slušala doktore da miruje i nije odlazila na terapije pa se na dodeli nagrada turističke organizacije Istanbula pojavila pogrbljena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track