Ove bube su najopasnije!

Insekti sa najbolnijim ugrizom

Ove bube su najopasnije!

Planeta -
Džastin Šmit veoma živopisno opisao ubode 150 raznih insekata i napravio svojevrstan indeks bola. Najviše boli ugriz mrava metka
1 / 4

TUSON - Verovali ili ne.Stručnjak za insekte sa Univerziteta iz Arizone, entomolog Džastin Šmit tokom dugogodišnje karijere osetio je na svojoj koži 150 užasnih uboda. Za vreme istraživačkih pohoda susretao se sa insektima koji su u njega ubadali svoje kljove, žaoke i klešta. Svoje iskustvo pretočio je u Šmitov indeks za bol, koji obuhvata 78 vrsta insekata i njihove ubode rangira na skali od jedan do četiri.

Za ujed znojne pčele Šmit kaže da je lagan, gotovo voćan.

Kad je reč o vatrenom mravu, za njegov ubod Šmit tvrdi da je poput hodanja po mekanom tepihu. Osmo mesto na njegovoj listi zauzeo je mrav koji nastanjuje bagremovo drvo, za čiji ubod Šmit kaže da je probadajući i da je osećaj kao da vam je neko upravo zabo spajalicu u obraz.

Sedmo mesto zauzeo je ćelavi stršljen, čiji je ubod najsličniji osećaju koji imate kada vam se ruka zaglavi u rotirajućim vratima. Na šestom mestu Šmitove liste je pčela predator, za čiji ubod kaže da je poput gašenja cigare na jeziku.

Ubod medne pčele je peti na listi i najviše je nalik osećaju kada vam upaljena šibica izgara kožu. Na četvrtoj poziciji nalazi se crveni žetveni mrav, čiji je ubod hrabar i nepokolebljiv, kao kad biste koristili bušilicu za urastao nokat. Treće mesto Šmit je rezervisao za papirnu osu, koja ostavlja izrazito gorak ukus i osećaj poput prosipanja kiseline na posekotinu od papira. Drugo mesto Šmit je posvetio tarantula soko, vrsti ose čiji ubod opisuje kao zaslepljujuć, kao kad biste ubacili sebi fen u kadu tokom kupanja! Na samom vrhu liste našao se mrav metak za čiji je ubod Šmit rekao da je poput prelaženja preko vatre sa rđavim noktom koji vam se zariva u petu.

Mrav metak

Veličina: od 18 do 30 mm

Hrana: cvetni nektar

Neprijatelj: svi drugi mravi

Stanište: koren drveta

Rasprostranjenost: Centralna i Južna Amerika

Hemijski rat

Šmit navodi da je osećao jači bol kada su ga ubadale agresivne vrste insekata. Takođe, određene vrste imaju običaj da sa žaokom oslobode feromon koji daje do znanja ostalim insektima da se pridruže ubadanju žrtve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track