Ovo je najvažniji projekat američke vojske vredan 100 miliona dolara!
Foto: Wired.com

Ratna mornarica SAD

Ovo je najvažniji projekat američke vojske vredan 100 miliona dolara!

Planeta -
To je zaista revolucionarna tehnologija. Radimo sa helikopterima velikih dimenzija koji su u stanju da nose do 5 hiljada funti (oko 2,3 tone) tereta, izjavio je američki kontraadmiral Metju Klander

Američka Ratna mornarica uveliko radi na bespilotnom helikopteru koji će biti u stanju da samostalno izabere maršrutu leta, mesto sletanja i uzletanja. „To je zaista revolucionarna tehnologija. Radimo sa helikopterima velikih dimenzija koji su u stanju da nose do 5 hiljada funti (oko 2,3 tone) tereta” – izjavio je američki kontraadmiral Metju Klander.Novu tehnologiju projektovala je kompanija Lokid Martin za velike helikoptere američke Ratne mornarice. Ideja je bila da, pomoću ovog programa, vazduhoplovi samostalno biraju mesto sletanja i poletanja, da menjaju putanju leta u zavisnosti od uslova na zemlji.Pomoću tog sistema Ratna mornarica SAD lakše će dopremati velike terete do određenih baza.

Foto: Space news
Foto: Space news

„Što se tiče inovacionih projekata, ne mogu da navedem drugi projekt koji bi trenutno bio važniji za mornaričku pešadiju, ili projekt koji bi pružao više nade” – izjavio je predstavnik američke mornaričke pešadije i zamenik Klandera general-major Kevin Kilea. Novi program već je demonstriran u vojnoj bazi u Kuantiku.Učesnicima u testiranju letelica bilo je potrebno pola sata da uz pomoć specijalnih dodataka i tablet-kompjutera aktiviraju proces samorregulacije leta helikoptera.Za sada se novi sistem usavršava, ali se pripadnici Ratne mornarice SAD nadaju da će ga do kraja godine već moći da koriste.Na uvođenje novog programa – što treba da traje 5 godina – u planu je da bude potrošeno 100 miliona dolara.

Vol Strit Žurnal/Fakti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track