Ovo je sporazum SNS-SPS-URS!
Foto: Tanjug

Crno na belo

Ovo je sporazum SNS-SPS-URS!

Politika -
Koalicioni sporazum SNS-SPS-URS ima 13 strana i u njemu piše da će stranke u vladi delovati zajednički na ostvarivanju državne politike, ekonomske i socijalne politike, vladavini prava i pravnoj državi, reformi državne uprave, profesionalizaciji upravljanja javnim preduzećima

BEOGRAD - Koalicioni sporazum SNS-SPS-URS ima 13 strana i u njemu piše da će stranke u vladi SNS, SPS - PUPS - JS i URS delovati zajednički na ostvarivanju državne politike, ekonomske i socijalne politike, vladavini prava i pravnoj državi, reformi državne uprave, profesionalizaciji upravljanja javnim preduzećima, decentralizaciji i regionlanom razvoju, slobodi medija i zdravstvu, obrazovanju i nauci.Što se državne politke tiče, zalažu se za ubrzanje procesa evropskih integracija uz kako navode "maksimalne napore da se dobije datum za optočinjanje pregovora sa EU".Navodi se takođe da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova."Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera", piše u tekstu sporazuma i napominje da će se pitanje Kosova i Metohije rešavati mirnim sredstvima i da će se prihvatiti rezultati dijaloga Beograda i Prištine, koji je postigla prethodna Vlada.Takođe se dodaje i da će se raditi na unapređenju saradnje sa susedima, da će se voditi balansirana spoljna politika i da će nova Vlada Srbije sarađivati sa svim zemljama sveta u interesu Srbije.U tekstu se dodaje i da je pomirenje u regionu među državama sa postojećim granicama, uslov je za izgradnju budućnosti i posebno navodi da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države, kao i da će u okviru Sporazuma o specijalnim odnosima zalagati za potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvijati najbolju kulturnu, ekonomsku i svaku drugu saradnju sa Republikom Srpskom..

Druga tačka sporazuma nosi naziv „Suštinski ekonomski oporavak zemlje i podizanje životnog standarda građana“. Postizanje ovih ciljeva predviđeno je kroz smanjenje državnog aparata, kao i kroz donošenje novog Zakona o javnim nabavkama što bi, kako se navodi, donelo uštedu od 600 miliona evra na godišnjem nivou. Sporazumom je predviđeno osnivanje Razvojne banke koja bi imala za cilj investicije u javnom i privatnom sektoru i davanje povoljnih kredita za pokretanje industrije, energetike, saobraćaja i poljoprivrede. Predviđa se i reforma poreskog sistema kroz ukidanje nepotrebnih nameta i uvođenje „izmena sistema PDV-a koja bi relaksirala poslovanje malih i srednjih preduzeća“. Sporazum takođe predviđa i povećanje agrarnog budžeta i pravedniju raspodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima uz davanje povoljnih kredita za modernizovanje proizvodnje.

Treći deo sporazuma tiče se uspostavljanja pravne države i vladavine prava. Ističe se neophodnost otklanjanja svih negativnih posledica reforme pravosuđa i najavljeno je da su strane saglasne da se preispitaju nedavno doneti pravosudni zakoni (konkretno, zakoni o parničnom, izvršnom i krivičnom postupku) kojima su upućene ozbiljne kritike u stručnoj javnosti.

Četvrta stavka sporazuma odnosi se na iskorenjavanje korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala. Kao mere borbe protiv korupcije, biće preduzete sledeći koraci: javnost u radu državnih službenika; uvođenje obavezne kontrole imovine lica na važnim funkcijama; jačanje nezavisnosti i povećanje ovlašćenja organa koji se bave borbom protiv korupcije; kontrola revizija privatizacije i jačanje kaznene politike.

Takođe se navodi da će biti uvedeni obavezni anonimni eliminacioni pismeni ispiti sa ciljem iskorenjavanja korupcije u visokom obrazovanju.

Sporazum ima i poseban deo koji se bavi stvaranjem istinski demokratskog društva i slobodnih medija. Navodi se da će strane ugovornice učestvovati u reformi medija kako bi doprinele njihovoj nezavisnosti, sa posebnim naglaskom na ukidanje samocenzure.

U poslednjoj, šestoj tački, govori se o reformama obrazovnog sistema. Kako se navodi, obrazovni program „mora biti prilagođen potrebama društva i privrede“. U tom smislu nastavne planove treba reformisati. Učenici i studenti umesto učenja nepotrebnog gradiva, treba da imaju više praktične nastave, a nastavno gradivo treba prilagoditi nivou đaka odnosno studenta, navodi se u tekstu sporazuma. Kada je reč o visokom školstvu, navodi se da država mora da donese nov zakon o visokom obrazovanju kojim će biti utvrđeni precizni kriterijumi za akreditaciju fakulteta i univerziteta.

Na kraju se u završnoj odredbi navodi da je sporazum sačinjen u tri primerka.

Da li će sve ovako biti kada (ako) ovaj sporazum bude potpisan, ili će se ovaj papir pretvoriti u još jednu listu lepih obećanja, vreme će pokazati. U tekstu sporazuma se navodi da će strane ugovornice „nastojati da u skladu sa preporukama Evropske unije, koje predstavljaju političku realnost, unapređuju saradnju u regionu“ uz, kako se ističe, poštovanje suvereniteta Srbije.

„Rešavanje problema Kosova i Metohije treba da se ostvaruje kroz nastavak započetog dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca i predstavnicima relevantnih međunarodnih institucija, kako bi se na taj način postiglo realno i održivo rešenje“, navodi se u tekstu okvirnog sporazuma tri strane.

Zanimljivo je da su najavljene i izmene u Zakonu o informisanju (koji je inače prethodno izmenjen, i to negativno, na predlog URS-a odnosno G17?!), Zakonu o radiodifuziji i Zakonu o telekomunikacijama. Sporazum predviđa povlačenje države iz vlasništva u medijima. Ističe se da će strane potpisnice sporazuma „sa posebnom pažnjom ponovo razmotriti izveštaj o medijima Saveta za borbu protiv korupcije“.

U delu sporazuma SNS, SPS i URS, koji se odnosi na obrazovanje, navodi se da je neophodno „reafirmisati ustanovu državnog pitomca, koja je postojala pre Drugog svetskog rata“.

Najboljim đacima i studentima treba finansirati nastavak školovanja i usavršavanja na najboljim stranim univerzitetima uz obavezu da se nakon toga vrate u zemlju i tako stvoriti novu intelektualnu elitu, stoji u sporazumu.

Potpisivanje sporazuma u 17 časova

Predstavnici koalicija SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisaće koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine u 17 časova.Kako je saopšteno iz SNS, sporazum o zajedničkom političkom delovanju predstavnika te stranke, SPS-PUPS-JS i URS biće potpisan u prostorijama naprednjaka.Potpisivanje sporazuma omogućeno je nakon sinoćnjeg dogovora koalicije SPS-PUPS-JS, koji su na višestnom sastanku razgovarali o sporazumu o političkim ciljevima nove vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track