Ovo su srpski krvnici iz Haga!

Haške sudije ne znaju za pravdu

Ovo su srpski krvnici iz Haga!

Politika -
Meron, koji je zajedno sa sudijama Robinsonom i Gunejom oslobodio Gotovinu i Markača, obrazloženje presude dao na svega 56 strana

BEOGRAD - Selektivna pravda!Žalbeno veće Tribunala u Hagu, koje je oslobodilo hrvatske generale Gotovinu i Markača - u kojem su bili i Jamajkanac Patrik Robinson i Turčin Mehmed Gunej, sa sudijom Teodorom Meronom na čelu - svoje obrazloženje dalo je na svega 56 strana, što je skandal i presedan u praksi ovog suda. Podsećamo, prvostepena presuda kojom su dvojica generala bila optužena na 24 odnosno 18 godina bila je napisana na 1.200 strana! Za njih 220.000 Srba nisu prognani iz Hrvatske, već su sami otišli, a 1.960 ubijenih jednostavno ne postoji. Oni su pljunuli na srpske žrtve.Meron je poznat po tome što je u drugom stepenu srušio presudu od 45 godina hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću, dok je srpskom generalu Veselinu Šljivančaninu na pravosudnih pet dodao 12 godina robije, da bi mu na kraju odredio kaznu od deset godina zatvora!Vremešni američki sudija je u sudskom veću koje treba da presudi i bivšim šefovima srpskog DB Frenkiju Simatoviću i Jovici Stanišiću, optuženima za zločine policijskih i paravojnih jedinica nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH.Interesantno je da je Meron kao predsednik veća u postupku protiv generala Radislava Krstića, osuđenog na 35 godina zatvora, prvi put posle Drugog svetskog rata zvanično u presudi upotrebljena reč genocid za zločine u Srebrenici.Advokat Novak Lukić, koji je branio više haških optuženika, ističe da podeljena mišljenja sudija govore o „neverovatnom konfliktu“ i dubokom neslaganju unutar petočlanog sudskog veća.- Odluka Tribunala ostaviće značajan trag i na političke odnose i na međunarodno pravo - napomenuo je Lukić.

Ovako je sudio Hag♦ 50 Srba osuđeno je na 914 godina♦ 14 Hrvata osuđeno je na 171 godinu♦ 5 Bošnjaka na 39,5 godina♦ 2 Albanca na 19 godina♦ 1 Makedonac na 12 godina

Ljajić: Sad ne treba povući tužbu protiv HrvatskeRasim Ljajić, predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom, za Kurir je rekao da je Srbija uvek bila posvećena pomirenju u regionu.- Ovakve presude tome sigurno neće doprineti. Predložili smo da i Srbija i Hrvatska u isto vreme povuku tužbe pred Međunarodnom pravom, ali nije bilo pozitivnog odgovora. Smatram da mi u ovom trenutku, bez obzira na ovu presudu, ne treba da povlačimo tužbu protiv Hrvatske - rekao Ljajić.

Pokar: Ništa od pravdeČlan žalbenog veća Fausto Pokar, koji je bio protiv ovakve presude Gotovini i Markaču, u izdvojenom mišljenju napisao je da je presuda protivna bilo kakvom osećaju za pravdu.- Ne verujem da je pravda zadovoljena kada se krivica utvrđena presudom - koju prvostepeno veće nije olako donelo, o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa.

Vučić: Pravo da važi za sveAleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, izjavio je da je Srbija ispunjavala i da će ispunjavati svoje međunarodne obaveze, ali da su građani „konsternirani“ oslobađajućom presudom Haga.- Međunarodna pravda i međunarodno pravo moraju da važe za sve, a ne samo za jednu stranu - napomenuo je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track