Ovo su vladike i administratori eparhija SPC!

Završen radni deo prolećnog zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve

Ovo su vladike i administratori eparhija SPC!

Društvo -
Smena Dosadašnji vladika bihaćko-petrovački preuzeće Eparhiju zvorničko-tuzlansku, dok će na njegovo mesto doći vladika hvostanski Atanasije

BEOGRAD – Zasedanje gotovo, a Kačavenda nije kažnjen.Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je juče završio radni deo prolećnog zasedanja, izabrao je dosadašnjeg vladiku bihaćko-petrovačkog Hrizostoma za zvorničko-tuzlanskog episkopa, na mesto penzionisanog Vasilija Kačavende, a vladiku hvostanskog Atanasija Rakitu za novog episkopa bihaćko-petrovačkog.Administratori- Na današnjoj sednici Svetog arhijerejskog sabora popunjene su dve eparhije SPC, a ostale iz važnih praktičnih razloga i dalje imaju na čelu administratore - saopštio je episkop bački Irinej, portparol SPC.Za administratora Eparhije srednjoevropske potvrđen je patrijarh Irinej, za administratora Eparhije žičke episkop šumadijski Jovan, za administratora Eparhije austrijsko-švajcarske episkop bački Irinej, a za administratora Eparhije južnocentralnoameričke mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Zamenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja biće i dalje episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.Članovi Svetog sinoda u novom sazivu su episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Ovom sednicom okončan je radni deo ovogodišnjeg saborskog zasedanja, a njegov rad biće molitveno krunisan sabornim služenjem Svete liturgije u Nišu, na praznik svetog cara Konstantina i carice Jelene, čime će biti proslavljena 1.700. godišnjica Milanskog edikta.Seks-aferaSve odluke Sabora SPC bile su u senci video-snimaka vladike Kačavende kako se ljubi s mladićima, od kojih su neki bili i maloletni. Uprkos snimcima, on nije raščinjen, niti će o njegovom slučaju raspravljati crkveni sud, ali je razrešen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom.Kako je Kurir već pisao, Sabor je preporučio Kačavendi da se jedno vreme, dok se skandal ne stiša, skloni iz zemlje, a da se nakon toga preseli u jedan od manastira u svojoj doskorašnjoj eparhiji.- Crkva će mu preporučiti da neko vreme proveden van zemlje. Postoji mogućnost da ode u Rusiju. Nakon toga, ima nekoliko opcija. Nije mu oduzet čin vladike, ali više neće moći da činodejstvuje - kaže naš sagovornik.

Prozivao kolege zbog VučićaVladika Grigorije, koji je prekjuče na sve načine pokušao da se približi vicepremijeru Aleksandru Vučiću, juče je prozvao vladike Porfirija, Irineja bačkog i Fotija pitanjem: „Gde ste, vučićevci?“ Vladika Fotije mu je na to odgovorio samo: „Hvala bogu pa on nije rastao kao ti“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track