PADA DRUMSKA MAFIJA: Mrka i Drobnjak zreli za zatvor!
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Pančić

Afera auto-put, nestalo 18 milijardi dinara

PADA DRUMSKA MAFIJA: Mrka i Drobnjak zreli za zatvor!

Društvo -
Tužilaštvo češlja bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka zbog sumnje da su sklopili dva fiktivna ugovora, prema kojima su građani Srbije platili radove na auto-putevima koji nikad nisu urađeni

BEOGRAD - Neimar za primer.Nadležni organi sumnjaju da je nekoliko ljudi iz Ministarstva za infrastrukturu, s Milutinom Mrkonjićem na čelu, funkcionerom SPS, koji je nekad vodio ovaj resor, učestvovalo u ispumpavanju miliona evra iz budžeta Srbije kroz fiktivne poslove tokom izgradnje auto-puteva!Izmišljene situacijeKako saznaje Kurir, Tužilaštvo po prijavi Državne revizorske institucije iz 2011. godine, a prema podacima Ministarstva saobraćaja, češlja kako je Ministarstvo za infrastrukturu u vreme dok je na čelu tog resora bio Mrkonjić, plaćalo poslove koji nisu izvedeni. Potpisnici spornih ugovora su i preduzeća „Koridor 10“ i „Putevi Srbije“, na čijem čelu je Zoran Drobnjak.- Utvrđuju se elementi krivičnih dela protiv Mrkonjića i Drobnjaka. Postoji osnovana sumnja da je Mrkonjić u saradnji s Drobnjakom izmišljao vanredne situacije, odnosno poslove kako bi opravdao dopunske radove na terenu. Međutim, većina tih radova i nije izvedena, a plaćeni su papreno! - kaže izvor Kurira i dodaje:- Jedan od takvih ugovora, koji je na proveri, jeste onaj zaključen 27. aprila 2010. godine o vanrednim radovima na levoj traci auto-puta E-75, čiji su potpisnici Ministarstvo za infrastrukturu, kao naručilac, „Koridor 10“, d.o.o. kao korisnik, „Putevi Srbije“ kao krajnji korisnik i izvođači radova PZP Beograd, „Puteva Užice“, „Borovice“ i „Planum. Naš izvor još dodaje da je pod znakom pitanja i posao na auto-putu E-763, koji je sklopljen 5. jula 2010. godine između Ministarstva infrastrukture i „Koridora Srbije“ d.o.o. i ostalih već pomenutih potpisnika.Provera svih ugovora- U toku je provera zbog čega je to ministarstvo dalo novac za posao koji nije urađen. Naime, nema dokaza na terenu da je bilo koja stavka iz ugovora urađena. S druge strane, osim ova dva ugovora, gde ništa od navedenog nije urađeno, proveravaju se i drugi ugovori iz te 2011. - šta je urađeno i da li su poslovi preplaćeni - dodaje izvor našeg lista. Po DRI, vrednost ugovora od 27. aprila 2010. je 9.971.000.000 dinara, a vrednost radova u ugovoru od 5. jula 2010. godine 8.652.617.000 dinara - ukupno više od 18 milijardi.

Saučesnik u mutnim poslovima... Direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak
Saučesnik u mutnim poslovima... Direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak

Zoran DrobnjakNEMA VEZE S „PUTEVIMA“Prvi čovek „Puteva Srbije“ juče je negirao umešanost u ovu aferu.- Ministarstvo za infrastrukturu objavilo je tender, a potom i potpisalo ugovor sa preduzećem „Koridor 10“. „Putevi Srbije“ nemaju nikakve veze sa finansiranjem tih radova - rekao je Drobnjak za Kurir.Milutin Mrkonjić nije juče odgovarao na pozive Kurira, kao i na pitanje upućeno SMS porukom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja