Pada jača kiša, očekuje se slabljenje požara oko Hilandara
Foto: Rts

Pada jača kiša, očekuje se slabljenje požara oko Hilandara

Društvo -
Predstavnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Bojan Glamočlija rekao je da je požar na Svetoj Gori na udaljenosti od svega kilometar i po od manastira Hilandar, ali da je vetar stao i da požar bukti manjim intenzitetom

SVETA GORA - Na Svetoj Gori u oblasti zahvaćenoj požarom u subotu veče počela je da pada kiša jačeg inteziteta, što bi moglo u velikoj meri da oslabi snagu vatre i pomogne braniteljima manastira Hilandara u gašenju vatre.

Popodne je vođena velika borba sa vatrenom stihijom koja je stigla do samog protivpožarnog puta koji predstavlja glavnu odbranu, a u jednom delu vatra je prešla put i zapalila rastinje sa druge strane, međutim, kanaderi su uspeli da ugase taj deo i zaustave dalje širenje, navodi se na sajtu Hilandara.

Predstavnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Bojan Glamočlija rekao je Tanjugu da je požar na Svetoj Gori, na grčkom poluostrvu Halkidiki, na udaljenosti od svega kilometar i po od manastira Hilandar, ali da je vetar stao i da požar bukti manjim intenzitetom.

Glamočlija je rekao da su pored vatrogasaca iz Srbije, u pomoć pritekli i grčki vatrogasci i monasi sa Svete Gore i pripadnici grčke vojske, a da se vatra gasi i iz helikoptera.

Grčka vojska je pritekla u pomoć i sa dodatnih 50 vojnih kamiona.

Grupa bugarskih vatrogasaca uputila se takođe u Grčku da bi pomogla u gašenju požara, koji od srede plamti na Svetoj Gori. Bugarska je uputila osam vatrogasaca sa dva vozila, 18 rendžera i opremu za seču šuma.

Glamočlija je kazao da se prave protivpožarne linije oko Hilandara kao i da bi u gašenje požara trebalo da se uključe dodatne snage iz Srbije od desetak ljudi i tri kamiona. Ekipa od 49 vatrogasaca iz Srbije sa 10 vozila stigla je juče na Svetu Goru.

Preduzete su preventivne mere za zaštitu Hilandara, zbog iskustva sa požarom koji je izbio 2004. godine, od koga se manastir još nije oporavio i još se restaurira.

Liniju odbrane manastira predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto Nero, koji se nalazi na 1,5 kilometara vazdušnom linijom od Hilandara. U Hilandarskom delu puta, koji je najbliži manastiru, vatra je na 500 metara od linije odbrane.

Zbog konfiguracije terena, realna razdaljina nešto je veća od vazdušne udaljenosti, a vatra napreduje različitom brzinom u zavisnosti od reljefa i rastinja, navodi se u saopštenju Hilandara.

Procena vatrogasaca je da, ukoliko budu mogli da rade na proširenju puta ceo današnji dan, širina prepreke će biti dovoljna da zaustavi napredovanje vatre ka Hilandaru. U proširivanju protivpožarnog puta, uz srpske vatrogasce, učestvuje 20 hilandarskih radnika i 20 grčkih drvoseča koje su poslali ostali svetogorski manastiri.

Hilandarska protivpožarna brigada, sastavljena od 10 obučenih monaha i iskušenika, takođe je neprestano na liniji odbrane. Jedan od ključnih činilaca u odbrani od požara predstavlja protivpožarno jezero u oblasti Proto Nero, koje je 2009. formirano u okviru Opšteg plana obnove Hilandara.

Iako je većim delom okruženo vatrom, iz njega se helikopterom i kamionima neprestano uzima voda i tako znatno skraćuje vreme potrebno za dopunu rezervoara, a deluju i dva helikoptera tipa "činuk" grčke vojske i više aviona.

Svi radnici koji rade na obnovi Hilandara, a koji nisu angažovani na odbrani od požara, izašli su redovno na gradilište i rade po planu na obnovi Velikog konaka.

Hilandarski monasi održavaju redovna bogosluženja i vrše svoja poslušanja, ali se obustavljaju sve pokloničke posete Hilandaru. U ostalim svetogorskim manastirima posete su dozvoljene, dok Hilandar nije u mogućnosti da prima posetioce, jer su svi smeštajni kapaciteti popunjeni.

U ovom trenutku u manastiru su smešteni srpski vatrogasci, grčki vatrogasci i radnici i pripadnici grčke vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track