FOTELJAŠI: Pajtić cepa Vojvodinu zbog tri direktorska mesta!

Evo šta žulja pokrajinskog premijera

FOTELJAŠI: Pajtić cepa Vojvodinu zbog tri direktorska mesta!

Politika -
U Pajtićevoj deklaraciji kao glavni dokaz „ugroženosti“ navodi se to što im Beograd ne da fotelje, zbog čega podseća da je Vojvodina „svojom voljom“ deo Srbije

BEOGRAD - U kom grmu leži zec?Pokrajinski premijer Bojan Pajtić rešio je da donese deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine samo zato što je njegov DS izgubio nekoliko direktorskih fotelja!U Pajtićevoj deklaraciji kao glavni dokaz ugroženih prava Vojvodine navodi se to što im je, odlukom republičke vlade, ukinuto nekoliko direktorskih funkcija i mesta u upravljačkim odborima javnih preduzeća. Konkretno, Pajtić se žali na „ignorantski stav Beograda“ na zahtev pokrajinske vlade da se Vojvodini obezbedi odgovarajuće učešće u vlasništvu i upravljačkoj strukturi JP „Novosadski sajam“. Dalje, Pajtić zamera i to što je Vlada u Beogradu smenila neke rukovodeće ljude i članove upravnih odbora državnih institucija pre isteka mandata.- Uzurpirano je pravo o postavljanju v. d. direktora Pokrajinskog fonda za zdravstvo i socijalnu politiku, na šta Autonomna Pokrajina Vojvodina ima nesporno pravo. Naime, Upravni odbor Republičkog fonda prekršio je Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je eksplicitno propisano da se direktor Pokrajinskog fonda imenuje na predlog nadležnog organa autonomne pokrajine. Ovim se suspenduje mogućnost građana Vojvodine da imaju uvid u raspodelu i plasman sredstava ovoga fonda - piše u tekstu deklaracije.Vojvođanske vlasti imaju primedbe i na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije za 2013. jer je njihovim izglasavanjem omogućeno smanjenje okvira na osnovu kojeg se opredeljuje minimum finansijskih sredstava za Vojvodinu.Interesantno je da se u deklaraciji spominje kako je Vojvodina „svojom voljom“ postala deo Srbije, čime se između redova poručuje da „svojom voljom“ može iz nje i da izađe.Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da je očigledno da je suština deklaracije da Vladu Srbije označi kao glavnog krivca za loš položaj Vojvođana.- DS je u Vojvodini 13 godina na vlasti. Svašta su radili i sad pokušavaju da deklaracijom skrenu pažnju s korupcije koja je ukorenjena u svim resursima kojima je upravljala AP Vojvodina - kaže Mirović, koji je pozvao građane da na današnji protest protiv deklaracije ponesu po cvet.- Pokažimo da smo protiv privatne države Vojvodine - istakao je Mirović.Portparolka DS Aleksandra Jerkov optužila je SNS da stoji iza organizacije današnjeg mitinga i da hoće „silom“ da preuzme vlast.Na to su iz SNS odgovorili da demokrate reaguju histerično i uplašeno i uzvratili su pitanjem kad je to SNS silom dolazio na vlast.

Ceo Novi Sad oblepljen plaktima protiv vlade DS
Ceo Novi Sad oblepljen plaktima protiv vlade DS

Bajatović: Svi na protest protiv PajtićaPredsednik PO SPS Dušan Bajatović potvrdio je da će se socijalisti, zajedno s naprednjacima, Jedinstvenom Srbijom, DSS, NS, PUPS i SDPS pridružiti studentskim i nevladinim organizacijama koje se danas okupljaju na mitingu protiv deklaracije koju je predložila Vlada Vojvodine.- Čak ni pojedini članovi i funkcioneri DS nisu saglasni s ovakvim potezom Bojana Pajtića. Krajnje je vreme da se u Vojvodini raspišu izbori - rekao je on.(S. P.)

Plakati protiv Pajtićevog „Titanika“Centar Novog Sada u sredu uveče oblepljen je plakatima protiv predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, na kojima piše „Leti, leti, leti Bojan“, a zgrada Vlade Vojvodine predstavljena je kao „Titanik“. Lider Treće Srbije Miroslav Parović potvrdio je da ta organizacija stoji iza plakata.- To je nastavak političke kampanje kojom tražimo raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora kako bi se pokrajina uvela u redovno stanje - izjavio je Parović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track