Pajtić očekuje vanredne izbore
Foto: Dragana Udovicic

Pajtić očekuje vanredne izbore

Politika -
Zamenik predsednika DS rekao je da ne vidi da postoji politička volja da se menja aktuelni Ustav Srbije ali da će se on morati menjati u procesu evropskih integracija

NOVI SAD - Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da očekuje da će biti raspisani vanedni republički izbori, zbog sve većih nesporazuma unutar vladajuće koalicije, kao i unutar same Srpske napredne stranke (SNS).

Pajtić je rekao da miting koji je u petak u Novom Sadu organizovan sa zahtevom za smenu pokrajinskih vlasti zapravo bio miting u sklopu pozicioniranja pred vanredne republičke izbore, iako je zvaničan zahtev bio raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

On je odbacio mogućnost da posle izbora DS uđe u koaliciju sa SNS-om i ocenio da je ta stranka samo promenila ime, ali ne i političke manire. "Apsolutno ne vidim načina ni razloga da DS pravi koaliciju sa SNS-om. Poslednji dani pokazuju kolika je ta razlika između nas, pokazuju da ta stranka jeste promenila ime ali se nije promenila u odnosu na ono što je bila devedesetih godina prošlog veka. Sa takvom strankom teško da možete napraviti neke korake napred, teško da možete reformisati i modernizovati društvo", rekao je Pajtić.

On se založio za promenu izbornog sistema na republičkom novou, kako bi došlo do "ukrupnjavanja" političke scene i kako bi se neutralisala mogućnost da male stranke ucenjuju velike i da se formiraju brojčano velike koalicije stranaka, koje potom ne mogu da funkcionišu. Pajtić je rekao da ne vidi da postoji politička volja da se menja aktuelni Ustav Srbije i dodao da će se on morati menjati u procesu evropskih integracija. "Ali, Srbija će teško napredovati u procesu evropskih integracija, jer je očigledno da postoji različita politika u odnosu na evropske integracije između predsednika države, s jedne strane, i Vlade s druge strane. Očito da postoje razlike u politici i unutar najveće vladajuće stranke, da postoji neshvatanje potrebe da se ova država tako organizuje da se poštuju Ustav i zakoni", rekao je Pajtić.

Dodao je da ga to "obespokojava", jer ne vidi budućnost Srbije bez pridruživanja Evropskoj uniji. Pajtić je rekao da je borba protiv korupcije izuzetno važna, ali je dodao da ona ne može biti vođena tako što će iz nje biti isključene institucije, pa će raznorazni ministri, predsednici države i ostali javni funkcioneri opredeljivati ko je za nešto kriv a ko je nevin

On je ocenio da je Demokratskoj stranci bilo potrebno nekoliko meseci "da se ljudi priviknu da su u najvećoj meri opoziciona stranka". "DS je najveća opoziciona stranka, ona je konsolidovana, donet je novi statut, novi akti, program razvoja Srbije", rekao je Pajtić. Prema njegovim rečima, DS je pravila greške u vreme dok je bila na vlasti, ali je iz njih izvukla pouke i neće ih ponoviti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track