Pajtić: Pre evropske, napraviti srpsku Srbiju!
Foto: Tanjug

Sednica Glavnog odbora DS

Pajtić: Pre evropske, napraviti srpsku Srbiju!

Politika -
Pajtić kaže da je cilj DS da povedu računa o srednjem sloju građana Srbije i da onemoguće demagozima da upravljaju državom, jer to ne umeju

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da ta stranka pre nego što napravi evropsku Srbiju mora da napravi "srpsku Srbiju", državu koja će biti po meri svih njenih građana, ocenivši da državu danas vode "diletanti i lažni doktoranti".

"Pre nego što napravimo evropsku Srbiju, moramo napraviti srpsku Srbiju, koja je pravedna, pravno uređena, socijalno odgovorna država. Tek onda možemo govoriti o evropskoj Srbiji", rekao je Pajtić na sednici Glavnog odbora DS, u delu koji je bio otvoren za medije.

On je kritikovao politiku Srpske napredne stranke i rekao da je njena politika "ličila na politiku Deda Mraza",da se to i danas ponavlja i da, kao i ranije, "i sada u pomoć zovu ljude iz inostranstva".

"Tu se vidi kako vlast potcenjuje građane ove zemlje, jer odgovore na probleme traže izvan Srbije", smatra lider demokrata, dodajući da time pokazuju svoju nesposobnost.

Pajtić kaže da je cilj DS da povedu računa o srednjem sloju građana Srbije i da onemoguće "demagozima da upravljaju državom, jer to ne umeju".

Poručio je vladajućoj koaliciji da se ne prave kao da su nedavno došli na vlast, kao i da je ovo treća "Vučićeva vlada".

Premijer Srbije rekao je da reforme neće kasniti nijedan dan, jer Srbija zaslužuje da bude uspešna, a DS mu, kako je rekao Pajtić, poručuje reforme kasne 700 dana.

"Reforme kasne 700 dana i neka prestanu da simuliraju da se radi o novoj vladi posle 700 dana", kazao je Pajtić i dodao da je jedini uspeh treće Vučićeve vlade Briselski sporazum, a što su demokrate pozdravile.

On je rekao i da DS, ako želi da menja društvo, mora da menja prvo sebe, da to i čini, istakavši da su činili greške u prošlosti i da ih neće ponavljati.

"Znamo da smo pravili greške i više ih nećemo praviti, ali ko god pokuša da nas ućutka, naići će na naš prezir", rekao je Pajtić.

On je dodao da je od vladajuće koalicije, na pitanje zašto nema javne rasprave na predlog zakona o radu, kazao da su ga upozorili da ne sme više da kritikuje vlast.

"Ovo je jedina zemlja u Evropi gde vlast apsolutno nema svest šta je uloga parlamentarne opozicije i opozicije uopšte, kao i da o zakonima, kao na primer o zakonu o radu, mora da se sprovede javna rasprava", poručio je Pajtić.

Pajtić je na današnjoj sednici GO demokrata izneo prvi izveštaj o radu stranke, a nakon njegovog obraćanja, sednica je zatvorena za medije.

U drugom delu sednice biraće se zamenik predsednika DS, predsednik Izvršnog odbora, generalni sekretar i sekretar stranke.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track