Pajtić se sprema da otcepi Vojvodinu!

Pokrajinski premijer rastura Srbiju

Pajtić se sprema da otcepi Vojvodinu!

Politika -
Skupština Vojvodine u sredu će doneti deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koja su, navodno, ugrožena

BEOGRAD - Odabrali trenutak.Premijer Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će vojvođanska skupština u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, jer velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju.Ugrožena prava- To najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi. Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države - istakao je Pajtić i dodao da Vojvodina istovremeno daje punu podršku republičkoj vlasti da se jasno opredeli za evropski put Srbije.Pajtićeva deklaracija, koja dolazi u trenutku kada je Srbija suočena sa najozbiljnijom kosovskom krizom, pa i pretnjama od strane EU i međunarodne zajednice, predstavlja direktan udar na državu i unutrašnji pritisak na državni vrh. Čedomir Antić iz Naprednog kluba slaže se da je simptomatično u kom se trenutku Pajtić odlučio da izađe sa ovakvim predlogom.- Interesantno je da neko ko stalno kritikuje Ustav i odluke Ustavnog suda sada, u ovom trenutku, izlazi sa deklaracijom kojom traži da se zaštite ustavna prava Vojvodine - objašnjava Antić. On dodaje i da je pitanje statusa Vojvodine pitanje prava srpskog naroda na svoju državu, ali i da se plaši da ćemo još jednom doći u situaciju da kada se rešavaju najbitnija državna pitanja, mi u tom procesu budemo samo objekat.Poznati scenario- Donošenje ove deklaracije, čija sadržina pritom nije mnogo bitna, neodoljivo podseća na ponašanje Slovenije pred raspad SFRJ - kaže Antić. On pojašnjava da su i oni tada izglasavali deklaracije kojima su pokušali da se predstave kao žrtva i talac.- Ovakav potez vojvođanskog premijera predstavlja i naplatu za blagu reakciju svih parlamentarnih stranaka na inicijativu Naprednog kluba da se na ustavan način ukine autonomija Vojvodini - kaže Antić i dodaje da sve stranke koje su zarad svojih partijskih interesa prećutale ovu inicijativu moraju da osećaju odgovornost.U EU pre SrbijeKome se sada, možda, čini preterana optužba da Pajtić ima separatističke fantazije, treba da se seti 2002. godine i ponašanja, pa i rečnika crnogorskih političara koji su isto tako tvrdili da nemaju nameru da se odvajaju od Srbije već da samo žele „brži put u EU“. Valja podsetiti i na činjenicu da je upravo Vojvodina, o čemu se svojevremeno vodila burna polemika, prva, pre Srbije, otvorila svoju kancelariju u Briselu i proglasila se „evropskom regijom“. Konačno, političkom čaršijom odavno kruži priča da se Pajtić sprema da, posle propasti DS pod rukovodstvom Dragana Đilasa, napravi svoju stranku sa izrazito autonomaškom politikom, kojoj bi lagano udaljavanje Vojvodine od Srbije bila glavna politička ideja.

Čedomir Antić
Čedomir Antić

Pajtić: Ne lečite frustracije zbog Kosova na VojvodiniPajtić je poručio republičkoj vlasti da „mora imati snage da podnese teret pogubne politike na Kosovu devedesetih godina“ i da „mora steći snage da donese teške, ali dalekosežne odluke“.- Vojvodina ne sme biti poligon na kom će se iskaliti bes i frustracija zbog iznuđenih i nepopularnih poteza. Skupština Vojvodine neće pristati na to da se Vojvodina i prava njenih građana svedu na neku neobaveznu formu, poput nevladine organizacije, lovačkog ili ribolovačkog društva - rekao je Pajtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track