PAKLENI PLAN: Albanci tuže Srbiju za 20 milijardi evra!

PAKLENI PLAN: Albanci tuže Srbiju za 20 milijardi evra!

Društvo -
Grupa albanskih ekonomista E15 predlaže da svaki građanin Kosova pojedinačno tuži Republiku Srbiju sudu za ljudska prava u Strazburu na ime ratne odštete

BEOGRAD - Hoće i jare, i pare!Grupa albanskih ekonomskih stručnjaka E15 došla je na ideju da Kosovo i svaki građanin koji je pretrpeo štetu od srpskih vlasti tokom 1998-1999. treba da tuži Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Kosovski ekonomski gurui izveli su i računicu da bi na taj način mogli da naplate ni manje ni više nego 20 milijardi evra! Ovu ideju obrazložili su činjenicom da Kosovo za sada nema načina da podnese tužbu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srbije budući da nije članica UN, ali da se novac može uzeti preko pojedinačnih tužbi na sudu u Strazburu.Muhamed Mustafa, član radne grupe, ističe da bi pitanje ratne odštete Kosovo moralo da pokrene i u međunarodnoj zajednici.Ismet Salihu iz Instituta vlade za ratne zločine iz Prištine upozorio je da takve pojedinačne tužbe ne bi imale šanse za uspeh i predložio uspostavljanje mehanizma udruživanja radi naplate ratne odštete.Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, kaže da to nije nova tema, da se takva mogućnost i ranije pominjala, ali da predstavlja čistu budalaštinu.- Tema ratne odštete godinama se provlači pred svaki važan politički događaj. Nije svejedno što upravo sada pred izricanje presude Ramušu Haradinaju pred Tribunalom u Hagu Priština ponovo poteže pitanje odštete. Ali stvarno ne znam kako će dokazati da je Srbija bila agresor na svojoj teritoriji - smatra Drecun.

Toma Fila
Toma Fila

Toma Fila: Albanci se malo zaigraliAdvokat Toma Fila kaže da su se albanski ekonomski „stručnjaci“ malo zaigrali.- Da bi bilo koji građanin došao do suda u Strazburu, mora da iskoristi sve pravne lekove pred domaćim sudovima. Albanci bi morali prvo da podnesu tužbe pred sudovima države Srbije i tek ako bi izgubili, mogli bi da idu u Strazbur. To bi značio da Albanci priznaju našu državu Srbiju - navodi Fila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track