PAKLENI PLAN: Delta i njeni lobisti blate Srbiju u Briselu
Foto: Nemanja Pančić

Hoće da unište evropski put naše zemlje

PAKLENI PLAN: Delta i njeni lobisti blate Srbiju u Briselu

Društvo -
Miroslav Mišković s kompanijom za lobiranje „Podesta grupom“ namerava da napadne srpsku vlast, predstavi se kao žrtva političkog progona i tako pokuša da osujeti dalji sudski postupak

BEOGRAD - Pokušava da zavrti paru gde burgija neće.Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković, nakon što je 23. jula pušten iz pritvora pošto je plaćena kaucija od 12 miliona evra, nastavlja saradnju s američkom kompanijom za lobiranje „Podesta grupom“ kako bi, kako saznajemo, nizom akcija napadao aktuelnu vlast u Srbiji i pokušao da osujeti dalji sudski postupak. Plan je, kako tvrde izvori bliski Miškoviću, da se u kontaktima s međunarodnim faktorima vlasnik „Delte“ predstavi kao pošteni privrednik i žrtva političkog progona države, koja zato ne zaslužuje evropsku budućnost.- „Podesta“ ovih dana kontaktira sa svim dopisnicima velikih medija, pre svega u Briselu, sa informacijama o navodnom velikom kršenju ljudskih prava u Srbiji u „slučaju Mišković“. Idu s potpuno destruktivnim argumentima da Srbija ne zaslužuje nikakvu evropsku budućnost i dolazak investitora jer Vlada hapsi najvećeg privrednika u regionu. To je više nego destruktivno po državne interese Srbije - navodi izvor Kurira.Ni reči o monopoluIstovremeno, dodaje naš sagovornik, „Podesta“ radi na organizaciji što skorije posete potpredsednice „Delte“ Marije Desivojević Briselu:- Cilj je da tamošnjim međunarodnim faktorima predstavi prepošteni lik i delo Miškovića i „Delte“, a Srbiju i državni vrh prikaže kao kriminalne ugnjetače. Naravno, u akcijama „Podeste“ i „Delta holdinga“ nema ni reči o tome koliko stranih investitora nije moglo ni da sanja o ulasku u Srbiju zbog njegovog monopola i političkog uticaja koji je imao do pre osam meseci.Podsetimo, naš list je pisao još u februaru da je Mišković angažovao „Podesta grupu“ za 20 miliona evra da ga tada izvuče iz pritvora, pa su lobisti slali i pisma međunarodnim institucijama da je vlasnik „Delte“ politički zatvorenik. Zanimljivo je da je upravo Marija Desivojević na „Deltinoj“ konferenciji za medije 25. juna - drugog dana Miškovićeve slobode - na pitanje da li se isplatilo angažovanje „Podeste“, izjavila da je kompanija zadovoljna marketinškim angažmanom te agencije.- Oni nam pružaju savete, zaduženi su za međunarodni imidž kompanije - kazala je tada ona.Pružaju nam savetePosle šest meseci istrage tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika „Nibens grupe“ Mila Đuraškovića i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve od 2005. do 2010. Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

„Delta“: Marija će leto provesti u BeograduU „Delti“ tvrde da njihova potpredsednica Marija Desivojević ne ide u Brisel.- Celo leto će provesti u Beogradu - kažu u toj kompaniji.

Miškovići se žale zbog pritvoraBranioci Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka podneli su ustavne žalbe kojima traže da se utvrdi da im je povređeno pravo garantovano Ustavom na ograničeno trajanje pritvora.- Postupci po obe žalbe su u toku - navode u Ustavnom sudu, koji može da usvoji ustavne žalbe ako utvrdi neustavnost pritvora, da ih odbije kao neosnovane ili da ih odbaci iz procesnih razloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track