PALA ODLUKA: U februaru izbori u Beogradu i Srbiji?
Foto: Beta

Vlast razmišlja o vanrednom izlasku na birališta

PALA ODLUKA: U februaru izbori u Beogradu i Srbiji?

Politika -
Kako Kurir saznaje od izvora iz vrha republičke vlasti, izbori na oba nivoa su vrlo mogući, što u ovom trenutku to najmanje odgovara SPS

BEOGRAD - Ponovo ćemo na birališta.Izjava Vojislava Koštunice da bez izbora na lokalnom i republičkom nivou DSS neće učestvovati u vlasti u Beogradu osujetila je mogućnost da SNS i SPS prekomponovanjem vlasti u glavnom gradu formiraju vladajuću većinu. S druge strane, to je otvorilo mogućnost da istovremeno budu raspisani i lokalni i parlamentarni izbori, saznaje Kurir!Pošto novi gradonačelnik Beograda nije izabran, Dragan Đilas će nastaviti da obavlja posao gradonačelnika u tehničkom mandatu najduže još mesec dana, koliko je zakonski rok da se izabere njegov naslednik, a nakon toga Beograd dobija prinudnu upravu. Nakon dva meseca od uvođenja prinudne uprave uslediće još dva mesece za izborne pripreme, što znači da termin za održavanje izbora pada krajem februara ili početkom marta sledeće godine.Kako Kurir saznaje od izvora iz vrha republičke vlasti, izbori na oba nivoa su vrlo mogući, što u ovom trenutku to najmanje odgovara SPS.Prvi potpredsednik Vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je juče da će građani Beograda uskoro imati priliku da na izborima kažu kakvu vlast žele. On je rekao da nije presudno kad će to biti jer to zavisi od tehničkih pitanja.- Imaće uskoro priliku da nas ubedljivo pobede, kako to slavoljubivo tvrde, a videćemo šta će biti. Hoćete izbore, dobićete ih, hoćete da pobedite - pobedićete, ali možda. To sada ne zavisi od vas, nego od građana - poručio je Vučić političkim oponentima. On je rekao da SNS i na republičkom i na lokalnom nivou želi da učestvuje u vlasti samo ako za to ima legitimitet i podršku građana i da ne želi da, kao njihovi prethodnici, vlada četiri godine ako legitimitet i podršku izgubi već u prvoj.On je rekao da mnogi viču „dajte izbore“, a izbora se najviše plaše i dodao: „Nema problema, dajte izbore, ja sam saglasan s tim.“Aleksandar Antić, funkcioner SPS i ministar saobraćaja, kaže da će izbora biti onda kada to definišu politički dogovor ili zakonski rokovi.- Mi izbore ne prizivamo, niti ih se plašimo, jer imamo i politiku, i rezultate, i kandidate, ali se ne može pričati samo o izborima. Apsolutni prioritet mora biti obezbeđivanje uslova da Beograd normalno funkcioniše, ozbiljno shvatajući činjenicu da je pred nama priprema za zimsku sezonu u ključnim komunalnim sistemima - rekao je Antić i dodao da koalicija SPS-PUPS-JS insistira da se u centar pažnje stavi preuzimanje odgovornosti za funkcionisanje Beograda, rešavanje ozbiljnih finansijskih problema i nastavak sprovođenja mera socijalne politike.

Božović: Vlast kupuje vreme Jovičić: Đilas je kralj korupcijePredsednik beogradskog odbora DS Balša Božović ocenio je da su, nakon jučerašnje odluke DSS da ne ulazi u gradsku vlast bez izbora, SNS i SPS sa svojih pedeset odbornika ostali u manjini.- Ne postoji nijedan jedini razlog da se Beograđanima oduzima šest meseci normalnog života i da se izbori održe tek na proleće 2014. godine. Jedini razlog je želja vlasti da obezbedi dodatno vreme kako bi lažima, fabrikovanim aferama i političkim hapšenjima kod građana kreirala sliku o velikom lopovluku i korupciji u Beogradu - naveo je Božović u izjavi za javnost.Reagujući na ovu izjavu Božovića, potpredsednik IO SNS Aleksandar Jovičić rekao je da je siguran da su upravo „Dragan Đilas i njegovi omiljeni direktori javnih preduzeća bez premca u aferama i korupciji“.

Najrealnija prinudna upravaNova koalicija u Skupštini Beograda, okupljena oko SNS, bez odbornika DSS - koji su se juče izjasnili da bez izbora neće ući u vlast, ima 51 odbornika (od ukupno 110), što nije dovoljno za vladanje gradom i izbor novog gradonačelnika. Čak i u slučaju da odbornici SDP Rasima Ljajića, njih četvoro, priđu koaliciji oko SNS (što je malo verovatno), većina ne postoji, zbog čega je sledeći korak uvođenje prinudne uprave u Beogradu, a zatim raspisivanje izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track