PALMA: Jagodina gradi aerodrom
Foto: Nebojpša Mandić

Za dve godine

PALMA: Jagodina gradi aerodrom

Srbija -
Jagodina je udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilomatara, a od niškog više od 100, pa će izgradnjom aerodroma investitori iz Italije i Rusije, koji imaju fabrike u Jagodini, moći direktno avionom u Jagodinu

JAGODINA - Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma najavio je da će Jagodina za dve do dve i po godine dobiti aerodrom za avione do 80 putnika. Aerodrom će, smatra Marković, imati izuzetno važnu ulogu u privrednom i turističkom razvoju ovog dela Srbije.

Jagodina je udaljena od areodroma u Beogradu oko 140 kilomatara, a od niškog više od 100 kilometara, pa će izgradnjom aerodroma investitori iz Italije i Rusije, koji imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, moći direktno, na primer iz Barija i Sankt Peterburga avionom u Jagodinu, objasnio je Marković.

"Nukleus budućeg aerodroma je sadašnje Letelište za sportske i školske avione Aero-kluba, nedaleko od 'Barutane', šest kilometara od centra Jagodine, koje je registrovano sa setifikatom za upotrebu, pušteno u upotrebu 2010. godine", rekao je Tanjugu predsednik kluba Miladin Stevanović.

On je naveo da je tamo formirana pista, tzv. letelište površine oko 40.000 kvadratnih metara (660x60), koja je prvi stepen budućeg poslovnog aerodroma, na kojem se radi.

Prema rečima Stevanovića, koji je i odbornik u Sklupštini grada, već se rade projekti za poslovnu i upravnu zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe...

Stevanović, profesionalni pilot i istaknuti avio-akrobata, kazao je da je Aero-klub uputio zahtev Direkciji za vazduhoplovstvo za registraciju tog aerodroma.

On je podsetio da je Jagodina imala aerodrom do 1951. godine, istakavši da će izgradnja novog imati veliki značaj za razvoj Pomoravlja, Resave i Levča i Šumadije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track