Palma: Šoškićev tim gubi, mora da se smeni

Palma: Šoškićev tim gubi, mora da se smeni

Politika -
To je kao kada izglasate predsednika nekog društva ili fudbalskog kluba. Ako klub gubi, bez obzira na to što predsedniku traje mandat, on mora istog trenutka da bude smenjen, poručio poslanik JP

BEOGRAD - Lider i poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da je guverner NBS Dejan Šoškić imao velika ovlašćenja, da je loše vodio monetarnu politiku i da oni koji loše rade moraju da budu smenjeni.

"To je kao kada izglasate predsednika nekog društva ili fudbalskog kluba. Ako klub gubi, bez obzira na to što predsedniku traje mandat, on mora istog trenutka da bude smenjen. Država nema vremena da se igra sa onima koji se uče na određenim funkcijama", rekao je Marković u izjavi novinarima u parlamentu.

On je rekao da tim poslom mora da se bavi neko ko zna šta je monetarna politika i dodao da, ukoliko onaj ko bude izabran na mesto novog guvernera bude nastavio dosadašnjim putem, neće imati podršku koalicije SPS-PUPS-JS.

Marković smatra da izmene i dopune Zakona o NBS dolaze "u pravo vreme", jer je poslednjih godina monetarna politika loša, a kurs iz 2008. je sa 76 dinara porastao na 110 dinara za jedan evro.

Prema njegovim rečima odgovornost za to snosi NBS i oni koji su je vodili.

Na konstataciju novinara da je i Jedinstvena Srbija u prošlom sazivu podržala izbor Šoškića za guvernera, Palma je odgovorio da je guverner dobio velika ovlašćenja da traži nezavisnost i samostalnost.

Komentarišući kritike Evropske unije da se izmenama i dopunama ugrožava nezavisnost NBS, lider JS je rekao da "ne možemo mi da pratimo evropske standarde i da stalno neke kolege u Skupštini govore da moramo da donosimo evropske zakone, a poznato je da Srbija još najmanje pet-šest godina neće ući u Evropsku uniju".

Marković je istakao da mu je ovaj podatak prenelo više ambasadora."Dobili smo status kandidata za ulazak u EU, ali to je po meni status kandidata za kandidata. Dva odlazeća ambasadora iz dve države koje poslednjih godina odlučuju o sudbini građana Srbije sada su mi rekli da najmanje pet-šest godina treba da prođe kako bismo ušli u EU. Bojim se, imajući u vidu krizu u EU, da se ona ne raspadne dok mi ne uđemo u tu porodicu", rekao je Marković.

On je dodao da se i dalje zalaže za put evropskih integracija i ulazak u EU, ali postavlja pitanje "šta još treba da ispoštujemo kako bismo postali član evropske porodice".

Lider JS je podvukao da izmene i dopune Zakona o NBS donose niz novina, među kojima je obaveza NBS da svakih šest meseci podnosi izveštaj Skupštini, da će se parlament pitati "za nešto što je do sada donosilo štetu građanima", kao i da novi guverner ne može sam da donosi odluke pošto može da bude preglasan.

Govoreći o mogućnostima za unapređenje ekonomske situacije u zemlji, Marković je izjavio da Srbija ima stabilnost u deviznim rezervama i da, kao privrednik, smatra da "bez obzira što su međunarodna pravila drugačija, stručnjaci treba da kažu kako taj novac može da se uloži u nešto povoljno, a da se ne uzimaju skupi krediti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track