Panarin: Ako pobedimo u Siriji, krećemo na Balkan!
Foto: Wikipedia

Panarin: Ako pobedimo u Siriji, krećemo na Balkan!

Politika -
Problem Kosova će se rešavati u vezi sa sirijskim problemom. Ako sačuvamo Siriju, blokiraćemo destabilizaciju Avganistana i Balkana. Borba za Siriju je borba i za Balkan,navodi politikolog i koordinator Analitičke asocijacije sekretarijata ODKB

MOSKVA - Igor Nikolajevič Panarin, politikolog i koordinator Analitičke asocijacije sekretarijata ODKB, govori o rađanju ruske "meke moći“, stavljajući akcenat na komunikacioni faktor Evroazijskog saveza. Govoreći o uspešnosti tog faktora, Panarin kaže:"Tek u poslednje četiri godine Rusija je počela da govori o „mekoj sili” i ulaganju u medije. Na tome, međutim, mora da se intenzivnije radi. Čak i kad se govori o Južnom i Severnom toku, u ruskim medijima se malo pažnje posvećuje tome. To je strateška greška koja se ponavlja".Još 2012. Panarin je govorio da je počeo Ciklon-3, odnosno američko-britanski plan blokade evroazijskih integracija. U sklopu tog projekta mogao se očekivati i jači udar za preuzimanje KiM, koji se trenutno i dešava. On smatra da se u toj situaciji može očekivati jače medijsko djelovanje Rusije."Mislim da je to najvažnije pitanje – ulaganje u medije. To je pitanje koje nas je danas najviše zaokupilo. I, kada se stvaraju projekti poput Evroazijskog saveza, s obzirom na njegovu važnost, on je malo medijski ispraćen".Prošle godine Panarin je izneo stav da bi Evroazijski savez trebao da ima četiri prestonice: Sankt Petersburg, Alma Atu, Kijev i Beograd."Nisam izmenio svoj stav, ali za sada imamo tri glavna grada, a posle ćemo se baviti Beogradom. Zato što je situacija u Ukrajini sada bolja nego što je bila pre četiri godine. U svakom slučaju, učvrstili smo svoje pozicije na Crnom moru i sa Ukrajinom je potpisan ugovor na 25 godina (o produžetku boravka ruske Crnomorske flote u ukrajinskom Sevastopolju do 2042. godine). Prisustvovao sam sastanku pre četiri godine na kome su neke važne ličnosti predlagale izlazak Crnomorske flote sa Krima. Istupio sam žestokom kritikom tog stava i rekao da to ne smemo činiti. Veoma sam zadovoljan što je moje stanovište podržano. Da je pobedilo drugo mišljenje, pitanje je kako bi se razvijala situacija".

Prema rečima Panarina, dolaskom Nikolića na vlast, u Srbiji je došlo do promene kursa prema Rusiji.

"Znam da su brojni negativni trendovi, pre svega po pitanju Kosova. Sada su za Rusiju ključne dve zemlje – Sirija i Ukrajina. Moramo sačuvati Siriju. Sa velikim zadovoljstvom podržavam kurs odbrane Sirije. Ako bi Sirija bila izgubljena, to bi se odrazilo i na Kavkaz, i na Balkan. Problem Kosova će se rešavati u vezi sa sirijskim problemom. Ako sačuvamo Siriju, blokiraćemo destabilizaciju Avganistana i Balkana. Borba za Siriju je borba i za Balkan, jer su oni planirali da zauzmu Damsk u avgustu 2012. Nisu uspeli, i to je velika pobeda Rusije. Veliku pobedu je ostvario Asad zauzevši grad Ali. I mi isporučujemo rakete S-300. A Vladimir Putin je nadigrao u pregovorima predsednike vlade Izraela i Velike Britanije".Kada je u pitanju borba za Srbiju Panarin navodi:"Na prvom mestu je formiranje Evroazijskog saveza, pošto će se taj savez proširiti i na Balkan. Jer Balkan je za nas danas Sirija. Ako pobedimo u Siriji, krećemo prema Balkanu. To je veoma dobra veza i za sada sve ide po planu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track