PANČEVCI SREĆNI: Hvala košavi i mećavi, oduvale su sve otrove, sad udišemo čist vazduh!
Foto: Marina Lopičić

Narod slavi nevreme

PANČEVCI SREĆNI: Hvala košavi i mećavi, oduvale su sve otrove, sad udišemo čist vazduh!

Društvo -
Radost S košavom su svi otrovi nestali, ushićeno kaže Pančevac Slavoljub Jovičin. Zavod za javno zdravlje izmerio da je zagađenje na nuli
1 / 4 Foto: Marina Lopičić

PANČEVO/BEOGRAD - Prodisali...Za razliku od mnogih mesta u Vojvodini u kojima je vetar doneo silne probleme u poslednjih nekoliko dana, u Pančevu je situacija potpuno drugačija. Pančevci su oduševljeni udarima vetra i više od 130 kilometara na sat jer, kako kažu, konačno mogu da udahnu svež vazduh. Prema njihovim rečima, otkako je košava počela da duva, sve zagađujuće materije iz vazduha su nestale.Presrećni- Konačno dišem punim plućima! Pogledajte kako je sve čisto i divno, hvala jakom vetru što nam je omogućio da konačno i mi u Pančevu udahnemo malo čistog vazduha. Znam da su se mnogi napatili s ovim vetrom, ali nas je oslobodio otrova - kaže Slavoljub Jovičin, meštanin Pančeva.Dr Milica Sarić Tanasković, direktorka Zavoda za javno zdravlje, kaže za Kurir da jak vetar veoma pogoduje pročišćavanju atmosfere.- Čestica čađi u zimskom periodu ima mnogo, a na godišnjem nivou zabeleži se više od 60 dana kad su vrednosti iznad dozvoljene granice. Jak vetar odnosi zagađujuće materije s prostora na kojima ih ima, a u ovim danima kad je vetar jak, u Pančevu gotovo da nema zagađenosti, odnosno štetnih materija - kaže Tanaskovićeva.Nema zagađenjaNovinari Kurira u Pančevu su sreli i ekipu iz Zavoda za javno zdravlje koja je na terenu merila zagađenost vazduha. Otrovnih čestica, kažu, juče nije bilo.- Ovih dana kad duva košava, zagađenost je minimalna, pogledajte, sada uopšte nije prisutna. Zaista su retki ovi dani kad je koncentracija zagađenih materija minimalna. Najviše zagađenosti ima od oktobra do marta jer se tad sva domaćinstva greju na drva i ugalj, pa samim tim zagađenost postaje veća - kaže Dejan Blagojević iz Zavoda za javno zdravlje.Koliko god ovaj vetar bio dobar za vazduh u Pančevu, škole juče nisu radile.Kraj agonijeJuče su, konačno, putevi u Vojvodini postali prohodni i poslednje vozilo je izvučeno iz snega.- Sva vozila su sklonjena s auto-puta - rekao je Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.Podsetimo, snažan vetar od preko 130 km na sat počeo je da duva u četvrtak uveče. Nanosi i do pet metara za samo nekoliko sati napravili su haos na auto-putu ka Zrenjaninu. U kolonama je bilo i dece, i svi oni su čekali pomoć više od 15 sati, bez hrane, vode i goriva. Pored Zrenjanina, kritična situacija bila je i u Subotici, Vršcu, Bačkoj Topoli, Pančevu.

Vetar odneo štetne čestice... Dr Milica Sarić Tanasković
Vetar odneo štetne čestice... Dr Milica Sarić Tanasković

Crno na belo... Novinarka Kurira se uverila da je vazduh čist
Crno na belo... Novinarka Kurira se uverila da je vazduh čist

Vatrogasci heroji spasli bebe od gladiJasna, Mladen i Damjan, dvoipomesečne trojke, koje sa roditeljima Petrom i Vesnom Ševo žive u Gornjoj Rogatici kod Bačke Topole, u višednevnim smetovima ostale su bez specijalne hrane za prevremeno rođene bebe, koju konzumiraju uz majčino mleko. Njima su u pomoć pritekli požrtvovani vatrogasci Darko Živčić i Milorad Gavrilović iz Valjeva, koji su se do mališana probili motornim sankama i doneli im preko potrebnu namirnicu, preneo je portal Blizanci.org.rs.Ova porodica je bila blokirana nanosima snega visokim i do četiri metra, pa su roditelji pozvali vatrogasca Mirka Mirkovića iz Bačke Topole, koji je uz saglasnost komandira Bojana Vrkića organizovao akciju. Uprkos umoru, nastalom posle višednevne borbe sa smetovima, hrabri vatrogasci su skupili snage i bebama odneli hranu.

TiodorovićOČEKUJU NAS GRIP I KOKSAKI!Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je za organizam najgore variranje temperature i da zima treba da bude kad joj je vreme.- Olujni vetrovi koji su prisutni u našoj zemlji sa aspekta zdravlja su dobri, ali su za viruse loši. Virusi se najbolje osećaju na temperaturi od četiri do sedam-osam stepeni - objašnjava Tiodorović i dodaje da se pojava gripa i virusa očekuje u februaru, ali da neće biti u vidu epidemija.- Pored gripa, u ovom periodu se pojavljuju i koksaki i adenovirusi - naglašava Tiodorović.

Aleksandar AntićZABRANA SAOBRAĆAJA I DALJE NA SNAZIZa sva motorna vozila važi zabrana saobraćaja na auto-putu od Novog Sada prema Horgošu.- Tako će ostati sve dok se ne steknu svi uslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja - izjavio je ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

I oni su pomogliSPASAVALI I RADIO-AMATERIGrupa radio-amatera učestvovala je u akciji spasavanja zavejanih.- Pomogli smo motorizovanim ekipama s ručnim radio-stanicama da lakše komuniciraju i koordiniraju u čišćenju.(A. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track