PANIKA U SLOVENIJI: Stigao azijski stršljen, koji ubija pčele, ali i ljude!

Opasno

PANIKA U SLOVENIJI: Stigao azijski stršljen, koji ubija pčele, ali i ljude!

Planeta -
Azijski stršljen, koji je u nekim situacijama opasan i za ljude, prvi put se pojavio u Sloveniji, potvrdio je Pčelarski savez te zemlje

LJUBLJANA - Azijski stršljen, koji je posljednjih godina u više evropskih zemalja napravio velike štete u košnicama, a u nekim situacijama je opasan i za ljude, prvi put se pojavio u Sloveniji, potvrdio je Pčelarski savez te zemlje. Azijske stršljene nedavno je primetio i prijavio pčelar iz Pivke, u zapadnom dijelu Slovenije, gde je, kako se pretpostavlja, dospeo iz Italije, u kojoj je i ranije primećen.

Pčelar je u svojim košnicama primetio značajnu štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmenjuju informacije o mogućem širenju ovog insekta. Azijski stršljen, neautohtona vrsta protiv koje evropske pčele nemaju prirodne obrambene mehanizme, prvi put se u Evropi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španiju, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog evropskog stršljena i može da poraste do šest centimetara dužine.Azijski stršljen leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. Za jedan minut može da ubije 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju metode zaštite, preneo je Index.hr. U nekim situacijama azijski stršljen biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track