PANIKA U SRBIJI: Smrtonosna zozovača ukradena iz magacina

PANIKA U SRBIJI: Smrtonosna zozovača ukradena iz magacina

Crna Hronika -
Lopovi obili Centar za vinogradarstvo i voćarstvo u Nišu i odneli rakiju od koje su 1997. i 1998. godine umrle 43 osobe

NIŠ - Drama!Nepoznati lopovi provalili su tokom vikenda u magacin Centra za vinogradarstvo i voćarstvo u Nišu i ukrali veću količinu otrovne rakije „zozovače“, čiji je proizvođač preduzeće „Živadinović“! Podsetimo, 1997. i 1998. godine od te rakije umrle su 43 osobe, dok njih 13 i posle 15 godina ima velikih zdravstvenih problema. Flaše otrovne „zozovače“ zaplenjene su 1998. godine i ostavljene u ovom magacinu upravo zbog toga što su opasne po zdravlje.- U što kraćem roku moramo pronaći i lopove i „zozovaču“! Ne sme se desiti da bilo ko pije tu rakiju jer je izuzetno opasna. Zbog toga apelujemo na građane da, ukoliko primete alkoholna pića navedenog proizvođača, odmah pozovu najbližu policijsku stanicu - kaže sagovornik Kurira iz policije.Naš izvor dodaje da postoji velika opasnost da će lopovi rakiju pokušati da prodaju na pijaci ili privatnim radnjama u Nišu, ali i u drugim gradovima Srbije. Među ukradenim pićem su lozovača, brendi kruškovac, limun-votka, votka polonez i prirodna loza.- Lopovi verovatno nisu svesni šta su uradili i koliko je taj alkohol opasan. Životi ljudi su ugroženi - kaže naš sa­go­vornik.Otrovna rakija, po nalogu suda, pre 15 godina je uskladištena u magacin Centra za vinogradarstvo i voćarstvo, nakon što je Miroslav Živadinović, vlasnik firme „Živadinović“, uhapšen.- Živadinović je 1998. od biznismena Anđelka Bitevića kupio 46 buradi sa 2.300 litara otrovnog metil-alkohola. Bitević je taj alkohol prethodno, na ime duga, dobio od poslovnog partnera Miladina Radića iz Srbobrana - podseća naš sagovornik.Od dobijenog metil-alkohola Miroslav Živadinović je u svojoj destileriji proizveo 7.400 litara rakije, koja je imala između 40 i 75 odsto otrovnog metanola.

Miroslav Živadinović na suđenju
Miroslav Živadinović na suđenju

Zašto rakija nije uništena?Miloš Ristić, direktor Centra za vinogradarstvo i voćarstvo, objasnio je da je krađu primetio prilikom dolaska na posao.- Flaše smo pronalazili i na livadi na koju su bacane, a iz magacina su nestale i bakarne kante - kazao je Ristić.On je dodao da se u magacinu nalazilo oko 750 litara „zozovače“ i objasnio zašto je rakija 15 godina bila čuvana u magacinu.- Posle sudskog naloga o uništavanju rakije, ona je bila prevezena u kruševačku toplanu. Međutim, tamošnji inspektor zaštite životne sredine zabranio je uništavanje i zahtevao studiju o uticaju na životnu sredinu! Budući da nismo imali novac za studiju, rakija je vraćena u magacin u kojem je prvobitno bila deponovana - objasnio je Ristić.

Živadinoviću 12 godinaMiroslav Živadinović je zbog proizvodnje i prodaje otrovne rakije osuđen na 12 godina zatvora, Anđelko Bitević na šest godina, dok je Miladin Radić u zatvoru proveo šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track