Papa: Odlazim za dobrobit crkve
Foto: Reuters

Prvo obraćanje

Papa: Odlazim za dobrobit crkve

Planeta -
Poglavar Rimokatoličke crkve je dočekan ovacijama i aplauzima kada je ušao u punu salu Pavle Šesti u Vatikanu

VATIKAN - Papa Benedikt Šesnaesti izjavio je danas, u prvom obraćanju od kada je saopštio da se povlači sa dužnosti, da je tu odluku doneo "za dobrobit crkve", javile su svetske agencije. Poglavar Rimokatoličke crkve je dočekan ovacijama i aplauzima kada je ušao u punu salu Pavle Šesti u Vatikanu. Mnogi od 3.500 prisutnih imali su suze u očima. Na početku obraćanja, Benedikt je na italijanskom jeziku ponovio ono što je juče na latinskom rekao kardinalima - da jednostavno nema snage da nastavi da obavlja posao pape. "Uradio sam to slobodnom voljom i za dobrobit crkve", rekao je papa i zatražio od vernika da "nastave da se mole za (njega), crkvu i budućeg papu". "Zahvaljujem vam se za ljubav i molitvu koji su me pratili poslednjih dana koji nisu bili laki, snagu te molitve osetio sam skoro fizički", kazao je papa. Papa Benedikt Šesnaesti (85) u ponedeljak je objavio da će se 28. februara povući s dužnosti. Kao razlog je naveo svoje zdravstveno stanje i starost.

Lombardi: Konklava može da počne 15. marta

Konklava koja treba da izabere novog papu, moći će da počne s radom između 15. i 20. marta, javljaju danas agencije. "Konklava ne može početi pre 15. marta. Možemo da planiramo da počne 15, 16, 17, 18. ili 19. marta", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi na konferenciji za novinare u Vatikanu. Papa Benedikt XVI podneće ostavku 28. februara u 20 časova i tada počinje period "prazne stolice" (sede vacante). Prema proceduri, konklava može biti sazvana 15 do 20 dana od dana papinog povlačenja. Međutim, "odluka o datumu je u nadležnosti kardinala" koji će se okupiti u Vatikanu dan nakon povlačenja pape, dodao je Lombardi. Među kandidatima za novog papu su kardinal Piter Turkson (64) iz Gane, potom 68-godisnji kardinal iz Kanade Mark Ule, 80-godišnji kardinal Fransis Arinze iz Nigerije kao i Italijan Anđelo Skala. Iz Latinske Amerike kao potencijalni kandidati pominju se Odilo Serer iz Brazila i Leonardo Sandri, Argentinac italijanskog porekla. Konklava se održava u Sikstinskoj kapeli. Kardinali koji mogu da glasaju, oni starosti do 80 godina, u Vatikanu polažu zakletvu o tajnosti.

Trenutno ima 118 kardinala do 80 godina od kojih je 67 njih imenovao upravo Benedikt XVI. Četvorica od njih, međutim, napuniće 80 godina pre kraja marta. U zavisnosti od datuma konklave, njima će biti dozvoljeno da glasaju ili će im to pravo biti uskraćeno. Svaki kršteni katolik može biti izabran za papu. Na to mesto, ipak, od 1378. bili su birani samo kardinali. Svako jutro i svako veče održava se krug glasanja u Sikstinskoj kapeli, a za izbor novog poglavara potrebna je dvotrećinska većina. Glasački listići se spaljuju posle svakog kruga glasanja. Crni dim iz dimnjaka Sikstinske kapele poručuje posmatračima da papa nije izabran, beli - da su kardinali izabrali novog poglavara. Izbor novog pape potvrđuje i zvonjava. Kada papa bude izabran, on potvrđuje da li prihvata odluku i saopštava koje ime želi da uzme. Kada se to završi, on oblači papsku odoru koju krojači spremaju uoči konklave u više veličina, seda na papski presto u Sikstinskoj kapeli gde mu ostali kardinali odaju počast. Novoizabrani papa pojavljuje se zatim pred vernicima na balkonu Crkve svetog Petra, pošto je prethodno najavljen rečima "Habemus papam!" (Imamo papu!).

Sikstinska kapela nazvana je po papi Sikstu Četvrtom čiji je pontifikat trajao od 1471. do 1484. i koji je kapelu sagradio. Papa Julije Drugi (1503-1513) naručio je 1508. od mladog skulptora Mikelanđela Buonarotija da oslika tavanicu kapele, tražeći nebeski svod sa zvezdama. Umetnik je posao počeo iste godine, potom promenio papinu zamisao i svoju zamisao završio četiri godine kasnije, slikajući na tavanici prizore Stvaranja sveta koji se, uz prizore Strašnog suda, na zidu iza oltara kapele smatraju jednim od najvećih remek dela svetske umetnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track