Papa Benedikt XVI: Molite se dalje za mene
Foto: Rojters

Služio pretposlednju nedeljnu molitvu

Papa Benedikt XVI: Molite se dalje za mene

Planeta -
Molite se dalje za mene i za budućeg papu, poručio je Benedikt XVI, koji će 28. februara helikopterom napustiti Vatikan

VATIKAN - Sa prozora apostolske palate papa Benedikt Šesnaesti je danas služio uobičajenu, ali pretposlednju kratku molitvu za nedelju u podne koju je, kako se procenjuje, na Trgu Svetog Petra u Rimu pratilo

Papa se obratio na italijanskom, nemačkom, španskom, poljskom i engleskom, zahvaljujući se na dosadašnjoj molitvenoj podršci i povezanosti u "ovim teškim i posebnim danima" za njega."Molite se dalje za mene i za budućeg papu", poručio je papa.Italijanima je papa posebno zahvalio na prisutnosti i bliskosti, a zahvalio se i upravi grada Rima, koja je bila prisutna na molitvi. Na završetku obraćanja papa je ispraćen zvonima svih zvona bazilike Svetog Petra i dugotrjanim aplauzom vernika.Prisutni su potvrdili da je on bio potpuno pribran i u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji.

Benedikt Šesnaesti će napustiti Vatikan 28. februara u 17 sati i biće prebačen helikopterom u papsku letnju rezidenciju Kastel Gandolfo, 30 kilometara od Rima. Tog dana u 20 časova, kako je ranije najavljeno, prestaje njegova papska funkcija i on će biti kardinal Jozef Racinger.Po papinom izlasku iz odaja u kojima je boravio - "appartamento" - biće zapčaćene, a i svi njegovi saradnici - sekretar, sobar, kuvarica će napustiti zgradu.Papa će u Vatikanu ostaviti i svoju belu odeću i crvene cipele, jer, kako se tvrdi, ne mogu postojati dvojica gospodara u belom. Tako je bilo i 1449. godine kada se povukao papa Celestin Peti.Verska informativna agencija je javila da će u Kastel Gandolfu papa boraviti do "kraja aprila", što znači i za vreme izbora i ustoličenja njegovog naslednika, a sa njim će biti i nedavno zaposleni sobar.

Iz vatikanskih krugova je saopšteno da se on za to vreme neće pojavljivati u javnosti.Iz letnje rezidencije papa će biti preseljen u manastir Mater Ečlesiae u vatikanskim vrtovima gde su trenutno u toku radovi na renoviranju. Penzionisani profesor dogmatike Volfgang Bajnert, koji se ubraja u "blisko okruženje" pape, izjavio je da se papa više neće "javno obraćati".On će, kako se navodi, biti u nekoj vrsti "dobrovoljnog zatvora", gde će pisati knjige. Bajnert smatra da će papine knjige napisane posle ostavke, biti objavljene tek nakon njegove smrti. Ujedno, on kaže da ako crkva nastavi "antimodernistički, antireformistički i regresivan kurs koji vodi već dva veka", onda će ona dalje gubiti na značaju.Jedan od najglasnijih kritičara papske službe, katolički teolog Hans King, založio se da se ograniči starost papa na 75 godina, kao što je Drugi vatikanski sabor uveo za biskupe."Uostalom i papa je biskup, Rima", rekao je on.King kritikuje odluku da Benedikt živi i dalje u Vatikanu, jer smatra da će na taj način on biti "papa u senci".Prema njegovim rečima, papa Benedikt bi trebalo da ode u svoju bavarsku postojbinu i "ona bi ga sigurno rado prihvatila".Vatikanski izvori navode da će se papa Benedikt Šesnaesti ubuduće oslovljavati sa "kardinal Jozef Racinger", mada o ovome "nema propisa".On će svakako, kad umre, biti sahranjen kao i druge pape u bazilici Svetog Petra.Kao penzionisani papa neće imati penziju. Imaće prihode od izdatih knjiga, koji zapravo odlaze njegovoj zadužbini, možda i primanja na osnovu toga što je nekada bio nadbiskup Minhena, a pre toga profesor teologije.Njemu to pitanje i nije tako važno, jer on više gleda u prošlost, nego u budućnost, smatraju u Vatikanu.Nemački mediji opisuju manastir u vatikanskim vrtovima, gde će papa da živi, kao veoma udoban. Vrtom će se on rado šetati, tu rastu pomorandže, limun, "ali i paprika, kupus". Postoje i dva ružičnjaka, navode nemački mediji i dodaju da "toga nikada nije bilo da u Vatikanu žive dvojica papa, jedan aktivni i jedan penzionisani".Papin brat Georg (89) ne veruje da će ga brat ikada više posetiti u Regensburgu, ali, on će odlaziti u Vatikan, odnosno manastir gde će za njega biti sređena jedna soba.Kad bude u penziji, nakon 28. februara, Benedikt neće više nositi belu odeću, ona je rezervisana samo za papu, već će se oblačiti kao drugi kardinali.Prsten koji nosi kao papa, takozvani "ribarov prsten", biće izlomljen, potvrdio je vatikanski predstavnik.Ukoliko neki papa umre, prsten koji nosi se razara čekićem.Ne isključuje se mogućnost da kao kardinal Racinger ostane bez vatkianskog državljanstva koje je imao samo u funkciji pape.Ipak, mediji tvrde da razloga za brigu nema, jer ako ostane bez vatikanskog, ostaće mu nemačko državljanstvo.Kardinal Racinger će se ubuduće potpisivati ili kao Jozef Racinger - Benedikt XVI em. (emeritus - penzionisani ili kao papa res. (resignatus- koji se povukao).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track