PAPRENI JAVAŠLUK: Tadić uložio 13 milijardi u reke, a Srbija poplavljena!
Foto: Fonet

Kurir istražuje: Gde je nestalo 50 miliona evra za odbranu od poplava

PAPRENI JAVAŠLUK: Tadić uložio 13 milijardi u reke, a Srbija poplavljena!

Politika -
Niko nema odgovor na pitanje šta je urađeno sa novcem koji je dobijen 2007. godine. Vlada Mirka Cvetkovića i 2010. Tražila dodatni kredit za borbu protiv poplava od 30 miliona evra. Iz Svetske banke stigli prekori što Srbija nema projekte za tražene kredite

BEOGRAD - Građani skupo platili javašluk!Kurir već dva dana pokušava da sazna da li je i na koji način potrošeno 50 miliona dolara kredita Svetske banke iz 2007. godine, namenjenog za odbranu od poplava koje su danas, sedam godina kasnije, razorile zemlju i odnele ljudske žrtve.Naime, bivši predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da je u vreme vlade Mirka Cvetkovića na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju vodnih objekata potrošeno čak 13 milijardi dinara. Navodno, novac je uložen i u ona mesta koja su u poplavama 2014. sravnjena sa zemljom!Investirali u Obrenovac- Radovima su zaštićeni Novi Sad, Apatin, desna obala Begeja, leva i desna obala Tise, Kikinda, Kula, Smederevo, Zaječar, Boljevac, Svrljig, Petrovac na Mlavi, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija, Niš, Dimitrovgrad, Bosilegrad, Leskovac, Jagodina, Kragujevac, Ćuprija, Kruševac, Kraljevo, Užice, Kladovo, Mladenovac, Velika Plana, Guča, Negotin, Vrnjačka Banja, Golubac i Beograd. Podignut je stepen zaštite od štetnog dejstva vode za 1.145.000 građana Srbije. Radovi su izvedeni i u Obrenovcu, Ubu, Bajinoj Bašti i Kosjeriću. Međutim, da u periodu od 2007. do 2012. nije izgrađeno sve što jeste u svrhu odbrane od poplava, suočili bismo se s neuporedivo većom štetom. Bili bi poplavljeni Beograd, Novi Sad, Šabac i mnogi drugi gradovi - rekao je Tadić.Na pitanje gde je nestalo 50 miliona evra kredita Svetske banke, Tadić odgovara da ne zna, odnosno da su ti krediti dobijeni u vreme vlade Vojislava Koštunice i da to nije bilo u njegovoj nadležnosti. I tu nije kraj. Srbija je i tri godine kasnije, 2010. godine, aplicirala za dodatnih 30 miliona evra kredita za odbranu od poplava kod Svetske banke, i to po hitnom postupku, kako je objasnio bivši potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Međutim, kao i s prethodnih 50 miliona evra, i s tim novcem je gotovo nemoguće utvrditi šta je tačno urađeno!Po svemu sudeći, iako je kredit odobren, od tog novca ništa nije urađeno jer, jednostavno, nisu bili izrađeni projekti! Sajmon Grej, bivši šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, više puta je upozoravao vlade Koštunice i Cvetkovića da nemaju spremne projekte, uključujući i one za odbranu od poplava. Tako je 2010. Grej izjavio da Svetska banka neće odobravati nove investicione zajmove Srbiji ako se prethodno ne realizuju stari! On je tad istakao da će doći do povlačenja zajmova koji se tiču rehabilitacije sistema odvodnjavanja.Goran Puzović, sadašnji direktor „Srbijavoda“, kaže za naš list da će nam obezbediti sve podatke koji se tiču kredita Svetske banke predviđenih za odbranu od poplava.Stižu dokumenta- Novac Svetske banke je utrošen na ono što treba, ali, nažalost, mi se bavimo samo delovima, a zbog nedostatka novca nismo u stanju da neke probleme rešimo jednom zauvek - naglasio je Puzović.

Srbija maj 2014.
Srbija maj 2014.

Bivši predsednik opštineJOVETIĆ: OBRENOVAC JE SAM DAO DVA I PO MILIONA EVRAŽeljko Jovetić, bivši predsednik opštine Obrenovac, za Kurir kaže da je za vreme njegovog mandata od 2008. do 2012. opština izdvojila dva i po miliona evra za deo nasipa oko Bariča, koji nas je sad spasao od katastrofe.- Ti krediti Svetske banke koje pominjete nisu išli preko opštine. To je bio opštinski novac - naglasio je Jovetić.

Rebalans budžeta iz 2012.DINKIĆ SKRESAO BUDŽET ZA ODBRANU OD POPLAVA I SUŠARebalansom budžeta iz 2012. godine drastično su smanjena ionako skromna sredstva namenjena za vodoprivredu. Naime, tadašnji ministara finansija Mlađan Dinkić je tim rebalansom za celokupnu vodoprivredu predvideo svega 3,8 milijardi dinara, što je bilo za 1,5 milijardi manje nego pre rebalansa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track