PAPRENO: Za opremanje đaka ode mesečna plata!
Foto: Beta

U knjižarama previsoke cene muče roditelje školaraca

PAPRENO: Za opremanje đaka ode mesečna plata!

Društvo -
Kao i svake godine pred 1. septembar, ni ove roditelji ne znaju kako da se skrpe da bi decu opremili za školu. Kako kažu, sve je preskupo, od udžbenika i pribora do garderobe za fizičko

BEOGRAD - Preskupe pripreme za 1. septembar.Kao i svake godine, tako i ove pred 1. septembar roditelji ne znaju kako da se skrpe s parama da bi decu opremili za školu. Kako kažu, sve je preskupo, od udžbenika, pribora do nove garderobe. I mi smo se uverili u to jer prosečna plata u Srbiji nije dovoljna za opremanje đaka. Ekipa Kurira obišla je nekoliko knjižara i videli da je sve papreno. Samo za udžbenike roditelji moraju da izdvoje oko 15.000 dinara, a sa sveskama, rancem, školskim priborom i opremom za fizičko potrebno je od 22.000 do čak 58.640 dinara.Zaduživanje- Zaista je užasno koliko novca treba. Imam tri sina i zamislite dok ih obučem i opremim za školu koliko mi je svega potrebno. Prosto ne znam kako da postignem sve to. Verujte mi da moram da se zadužim, pa posle skoro do decembra vraćam ljudima pare, jer je nemoguće drugačije. Sveske, knjige, pribor, sve je preskupo, a profesori stalno traže još. Te šestar, te neki posebni lenjiri, te tempere, vodene bojice... A da ne pričam o opremi za fizičko i novim patikama i trenerkama na svakih šest meseci - kaže majka Ljiljana R.I ove godine paket knjiga za prvi, drugi, treći i četvrti razred dobija se besplatno, a za ostale razrede knjiga u proseku košta 700 dinara. Pošto je mnogim razredima potrebno najmanje 15 do 20 knjiga, to znači da bi samo za udžbenike trebalo izdvojiti od 12.000 do 15.000, zavisno od toga koliko uzmete knjiga.Sitnice najskupljeSveske, pribor, ranac, odeća, obuća - e, to je tek skupo. U knjižarama po Beogradu obične male sveske koštaju 50 dinara, a velike formata A4 i do 150 dinara. Ukoričene su skuplje, pa mala ukoričena sveska košta oko 110 dinara, a velika 200 dinara. Velika investicija je i ranac, koji možete naći i za 1.000 dinara, ali ako hoćete da kupite neki malo bolji, sa anatomskim uloškom, morate izdvojiti od 3.000 do 10.000 dinara.Osim udžbenika i školskog pribora, treba odvojiti novac i za garderobu. Najjeftinije patike u sportskim radnjama mogu se naći za 3.000 dinara, a za komplet trenerku morate izdvojiti i do 15.000 dinara.

Besplatni udžbeniciI ove godine đaci prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda dobiće besplatne udžbenike. Iako se pričalo da će se to ukinuti i da će besplatne udžbenike dobijati samo socijalno ugrožena deca, to se ipak neće dogoditi.- Udžbenici ostaju besplatni za učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda. Ništa se tu neće menjati - kažu u Ministarstvu prosvete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja