PARADOKS: Čačanka tužila 5 mačaka i dobila ih na sudu!

PARADOKS: Čačanka tužila 5 mačaka i dobila ih na sudu!

Srbija -
Presudom koja je doneta u aprilu ove godine pet mačaka o kojima se brinula porodica Milovanović-Divljaković proglašene su krive za ugrožavanje poseda, a u ime njih vlasnici su dužni da oštećenoj isplate 73.000 dinara odštete

ČAČAK- Javnost je iznenadio nesvakidašnji slučaj u Čačku. Komšinica je tužila pet mačaka o kojima se brinula porodica Milovanović-Divljaković. Životinje su optužene za ometanje poseda.

Presudom je naloženo da se na ime parničnog postupka oštećenoj isplati 73.000 dinara, uz to za sudske troškove još oko 15.000 dinara!

Sve je počelo u leto 2010. godine u Čačku, kada je komšinica tužila Mariju Milovanović, njenu majku Canu i baku Milomirku Divljaković. Tužba se zapravo nije odnosila na njih, već na pet mačaka koje su one u to vreme hranile

Uz optužbe da su mačke vadile zemlju iz žardinjera, ali i da su ostavljale izmet u dvorištu odakle se širio neprijatan miris, sudu su kao dokaz dostavljene i fotografije.

Mačke su optužene za ometanje poseda. Presudom koja je doneta u aprilu ove godine, ovoj porodici je naloženo da na ime parničnog postupka komšinici isplati 73.000 dinara, uz to za sudske troškove još oko 15.000 dinara.

Pošto je Marija nezaposlena, trošak plaćaju njena majka i baka. Njima se svakog meseca od penzija odbijaju dve trećine novca.

„Lepim neke tepihe, to mi je jedini živi dinar koji imam da bih mogla da pokrivam kartice", kaže Cana Divljaković.

Slučajevi u kojima su faktički glavni krivci životinje, retki su u sudskoj praksi.

Advokat Ivan Ćalović smatra da u ovom slučaju postoje značajni propusti.

„Prema pravilima građanskog prava mačke predstavljaju stvari i predmete i razlikuju se samim tim od ljudi, jer nemaju taj voljni elemenat koji ljudi imaju. Samim tim, ako mačke nemaju voljni elemenat, nameće se pitanje da li je presuda zakonita", navodi Ćalović.

Kazna koju porodica Milovanović-Divljaković treba da plati ističe već narednog meseca. Pre nekoliko dana porodici Milovanović iz suda je stigao dopis, da im je žalba odbijena po svim pitanjima.Kod njih se još uvek nalaze dve od pet mačaka i na njihovo ponašanje za ove tri godine nije bilo novih pritužbi.

http://www.youtube.com/watch?v=ZENXFKb_tpM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track