UŽIVO ZA ČASNI KRST: Srebrna medalja za petogodišnjeg plivača Miloša Bogdanovića!
Foto: Nemanja Pančić

Bogojavljenje

UŽIVO ZA ČASNI KRST: Srebrna medalja za petogodišnjeg plivača Miloša Bogdanovića!

Društvo -
Liturgiji pored velikog broja građana prisustvuju predstavnici opštine Zemun, učesnici nadmetanja u plivanju za bogojavljenski krst, kao i veliki broj građana
1 / 23 Foto: Casni Krst, Zemun, Tanjug

BEOGRAD - Bogojavljenje se obeležava se širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

17.18 - Prokupčanin Stevan Gašević (22) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta, na Rastovničkom jezeru nadomak Prokuplja. On je među tridesetak plivača iz Prokuplja i susednih mesta bio najbrži u plivanju za Bogojavljenski krst, koje je po prvi put organizovala Crkva Svetog Prokopija iz Prokuplja.

"Prijavio sam se prvog dana kad sam čuo da će se organizovati ovo plivanje i samo mi je vera dala snage da stignem prvi do časnog krsta i tako se još više približim Bogu", kazao je Gašević.

16.38 - Osamnaestogodišnji Stojan Mladenović, učenik novovaroške gimnazije, prvi je stigao do časnog krsta na Zlatarskom jezeru kod Nove Varoši. On je među dvadesetak učesnika bio najbrži i osvojio zlatni krst, ikonu i druge nagrade pripremljene povodom ovog takmičenja, prvog od kako je brana Hidroelektrane "Kokin Brod" pre pola veka pregradila reku Uvac.

16.25 - U plivanju za Bogojavljenski časni krst u Žablju, drugu godinu za redom pobedio je meštanin Nikola Perić.Pred oko 1.000 posmatrača te tradicionalne manifestacije u Žablju, održane na reci Jegrički, plivalo je devet takmičara, među kojima i jedna devojka. Na prvom takmičenju u plivanju za Časni krst u Čurugu, održanom na Tisi pred više od 2.000 posmatrača, učestvovalo je 14 plivača, a pobedio je Slobodan Šuman.

16.23 - Pobednik plivanja za bogojavljenski krst, koje je po sedmi put organizovano na Drinskom jezeru kod Malog Zvornika, je policajac Danko Gurdeljević (24) iz Malog Zvornika. U potrazi za krstom u ledenoj vodi Drine takmičilo se 47 plivača iz nekoliko mesta Srbije i Republike Srpske. Krst za koji su plivali takmičari dugačak je 65 centimetara, težak 2,7 kilograma i obliven bronzom. Takmičari su do krsta morali da preplivaju 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista. Pobednik je dobio krst u trajno vlasništvo, kao i jedan manji zlatnik, a svi učesnici su dobili prigodne nagrade. Pre plivanja održana je liturgija u crkvi Sabora Srba svetitelja i litija do jezera.

14.24 - Pobednik takmičenja u plivanju za Časni bogojavljenski krst održanog danas u Sremskoj Kamenici je Aleksandar Pavić iz Kikinde koji je bio najbrži među više od 60 takmičara u toj manifestaciji, održanoj u Novom Sadu prvi put posle 78 godina.Pavić je po završetku trke rekao novinarima da je ponosan što je prvi stigao do Časnog krsta i da čestita svim takmičarima jer je, kako je kazao, velika čast biti učesnik ovakve manifestacije.

"Odavno sam želeo da nastupim na ovakvom takmičenju i evo, ostvarila mi se ta želja, a činenica da sam pobedio me čini izuzetno ponosnim. Naravno da ću i narednih godina učestvovati u plivanju za Časni bogojavljenski krst jer je i sam nastup na takvoj manifestaciji velika čast", rekao je Pavić koji ima 21 godinu i trenira vaterpolo.

14.06 Penzionisani oficir Savo Džamić drugi put u životu plivao je za Bogojavljenski krst. Sportom se bavi već 69 godina, svakodnevno pretrči između 10 i 20 kilometara.

Foto: Radio Jadran
Foto: Radio Jadran

14.06 - Po olujnom južnom vetru i kiši za Časni krst borilo se 50 plivača, a najbrži je bio Nikola Moskov. Ovaj vaterpolista PVK „Jadran" nagrađen je za prvo mesto zlatnom medaljom sa likom Sv. Save. Uručio mu je sudija takmičenja, aktuelni trener „Jadrana", Vladimir Gojković. Najstariji učesnik bio je pedesetogodišnji Boško Medić, a najmlađi Miloš Bogdanović, sa samo pet godina. Organizatori su i za njih obezbedili srebrne medalje sa likom Sv. Save. Nakon proglašenja pobjednika i uručenih nagrada, pred oko 500 prisutnih, ovaj verski praznik svima je čestitao otac Blagota Vasiljević.

Foto: Radio Jadran
Foto: Radio Jadran

14.05. U Pančevu pobedila žena, koja je prva stigla to krsta u Tamišu.

14.00 - Osamnaestogodišnji Nemanja Marković iz Banjaluke prvi je doplivao do Časnog krsta u reci Vrbas.Osim Markovića, u bogojavljenskom plivanju učestvovalo je još 40 takmičara. Marković je rekao da učestvuje prvi put, da je pobeda na njega ostavila dubok utisak, te će učestvovati i sledeće godine. NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem blagoslovio je učesnike plivanja za Časni krst, te Markovića darovao zlatnikom.

Foto: ATV
Foto: ATV

13.59 - Srđan Mitrović (19) iz Kikinde, student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pobednik je prvog takmičenja u plivanju za Časni krst koje je organizovanu na jezeru u Novim Kozarcima. U kikindskoj opštini, a i šire, ovo je prvo takmičenje za simbol hrišćanstva i vere nakon Drugog svetskog rata. Za Časni krst se nadmetalo 15 momaka i jedna devojka.

"Iako sam se poslednji prijavio za takmičenje, do cilja sam doplivao prvi. Drago mi je što se nakon duge pauze, i u ovom delu Srbije, organizovalo plivanje za Časni krst I sto se, I na ovaj nacin, vraćamo tradiciji i veri. Ponosam sam na sebe, ali i sve učesnike", rekao je za Kurir Mitrović koji je donedavno bio golman FK “Sloboda” iz Novih Kozaraca.

Srđan Mitrović (Foto: Saša Urošev)
Srđan Mitrović (Foto: Saša Urošev)

13.55 - Nadmetanje u plivanju za Časni Bogojavljenski krst danas je održano i u opštini Grocka gde je pobedio Lazar Lekić.

Na nadmetanju u plivanju na Dunavu učestvovala su 32 takmičara, među kojima i jedna žena Aleksandra Santrač Stojanović kojoj je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je prisustvovao manifestaciji, uručio prigodan poklon.

Temperatura vode u Dunavu bila je oko pet stepeni, a Lekić koji je ovaj put bio najbrzi priznao je da je voda bila hladna, ali i naglasio da su svi učesnici u plivanju pobednici.

13.39 - Tridesetdvogodišnji Đorđe Mihajlović iz Brčkog doplivao je danas prvi do Časnog krsta na bogojavljenskom plivanju u reci Savi u distriktu. Mihajlovića je prelaznim plaštom viteza Časnog krsta ogrnuo NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom koji mu je uručio i zlatnik, posebno izrađen za ovu priliku. Mihajlović je izjavio da mu se napokon ostvarila višegodišnja želja da učestvuje na ovoj manifestaciji i da ovu nagradu posvećuje sinu Veliboru.Na plivanju za Časni krst u Brčkom učestvovalo je 48 plivača iz Bijeljine, Zvornika, Lopara, Šamca, Brčkog, Sremske Mitrovice i Loznice.

13.38 - Student treće godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Marko Božinović prvi je danas doplivao do Časnog krsta u bazenu na Čairu, u takmičenju 19 plivača povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja.Božinoviću je ovo prvo takmičenje za Časni krst, a novinarima je rekao da je predmet iz plivanja na fakultetu položio ocenom 10.Pobedniku je pripao lovorov venac, nagrađen je zlatnim krstom i lančićem, kao i novčanom nagradom od 30.000 dinara, dok su svi takmičari dobili zlatni krstić.Takmicacrima su čestitil niški valdika Jovan i predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić.

13.35. - U Podgorici pobedila je Ana Bigović iz Nikšića koja je prvi put plivala za krst, a u Budvi petnaestogodišnji Danilo Dragović. “Oduševljena sam što sam pobedila i jedva sam čekala da učestvujem u ovome i da dođem ovde. Kasnila sam, zaspala sam, ali sam stigla na vreme. Ova pobeda mi znači sve. Neki momci su govorili da pustimo devojke, neki su govorili da muškarci treba da osvoje. Ali ja sam ušla za još jednom devojkom, kad sam videla da je ona ušla ja sam rekla neće ona- ja ću. I naredne godine ću učestvovati”, rekla je Bigović.

http://www.youtube.com/watch?v=PPJC03HvsaY

13.30 - Petar Rupeski iz Varoši prvi je stigao do Časnog krsta na Ohridskom jezeru. Više od 20.000 vernika bodrilo je čak 1.000 takmičara.

13:30 - Dejan Dimitrijević iz Beograda prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta na Dunavu u Zemunu. Dimitrijeviću, bivšem vaterpolisti, ovo je treći put da prvi stigne do Bogojavljenskog krsta. On je rekao da nije važno ko je bio prvi, a da osvajanje krsta posvećuje svim okupljenim građanima i porodici. Njemu su uručeni medalja, plaketa i krst .Za Bogojavljenski krst danas je na Zemunskom keju plivalo 380 plivača, od kojih je najstariji imao 83 godina, a među kojima je bilo i žena i gostiju iz Rusije. Oni su pre plivanja primili blagoslov patrijarha Irineja, koji je okupljenim građanima čestitao praznik tradicionalnim pozdravom "Bog se javi". "Bog hoće naše jedinstvo, ali ne bilo kakvo, već jedinstvo u dobru", rekao je partijarh, dodajući da i učešće predstavnika države i vojske u proslavi Bogojavljenja pokazuje da se vraćamo tradiciji.

Dejan Dimitrijević (Foto: Tanjug)
Dejan Dimitrijević (Foto: Tanjug)
http://www.youtube.com/watch?v=-615ZXPus1g

13.24 - Viši medicinski terapeut Borko Marić (29) iz Kragujevca pobednik je današnjeg 11. nadmetanja u plivanju za Časni Bogojavljenski krst na kragujevačkom jezeru Šumarice.Mariću je ovo treća pobeda u Kragujevcu, a četvrta od kada učestvuje u za krst, jer je titulu pobednika jednom osvojio i Ćupriji.

On je rekao da će na Bogojavljenskoj manifestaciji učestvovati sve dok ga zdravlje i snaga služe.I ove godine njemu je uručen Zlatni krst, rad poznate kragujevačke zlatare "Đani".U nadmetanju za Časni krst učestvovala su 33 plivača iz Kragujevca i drugih mesta centralne Srbije, a među njima ove godine nije bilo žena.

Prvi put su ove godine učestvovala 22 plivača.Neposredno pre početka nadmetanja vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je moleban, a potom predvodio litiju od mesta molitve na jezeru do mesta gde će početi plivanje i blagosiljao sve učesnike u plivanju, kao i organizatore takmičenja Svebor - družinu "Šumadija".

Takmičenju su prisustvovali predstavnici gradske uprave, ugledni kragujevački privrednici i brojni građani.

http://www.youtube.com/watch?v=1NfcD7-SfAk

12.00 - 300 plivača kod Venecije čeka na trku za Krst časni i slobodu zlatnu!

Foto: Twiter/Nebojša Mandić
Foto: Twiter/Nebojša Mandić

12.00 - Od 90 takmičara, koji su se u Čačku, na Zapadnoj Moravi, nadmetali za Časni Bogojavljenski krst prvi je do cilja doplivao Anđelko Kovačević. "Presrećan sam što sam prvi doplivao do krsta", rekao je Kovačević, a nakon toga je, prema običaju, krst pustio niz reku. Učestvovao je i najmlađi takmičar do sada, desetogodišnjak Stefan Dragašević, a kao i prošle godine za Časni krst plivao je najstariji učesnik 62. godišnji Mirko Filipović. Program manifestacije počeo je u osam sati liturgijom u čačanskoj crkvi gde su predstavljeni svi plivači.

http://www.youtube.com/watch?v=N11rXYOYgw0
11.00 - Ninoslav Andrić, 23-godišnji student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u plivanju za Časni krst na reci Đetinji

09.00 - Patrijarh srpski Irinej služi povodom Bogojavljenja lituriju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu.

Liturgiji pored velikog broja građana prisustvuju predstavnici opštine Zemun, učesnici nadmetanja u plivanju za bogojavljenski krst, kao i veliki broj građana. Nakon liturgije biće održana litija zemunskim ulicama koja će se kretati Njegoševom, Glavnom, Gospodskom ulicom do Keja oslobođenja. U podne je planirano osvećenje Dunava i nadmetanje za titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta". Starešina SVEBOR saveza za Beograd Cvjetko Stevanović rekao je da je do sada prijavljeno 300 učenika za plivanje za bogojavljenski krst, a da među je njima čovek star 83 godine i jedna devojka. Organizator i pokrovitelj svetkovanja Bogojavljenja je gradska opština Zemun, a suorganizatori su hram svetog oca Nikolaja Miriklijskog iz Zemuna i SVEBOR savez Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track