Partizan slavi 67. rođendan

Partizan slavi 67. rođendan

Fudbal -
Fudbalski klub Partizan i Jugoslovensko sportsko društvo Partizan, danas slave 67 godina postojanja

BEOGRAD - JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društava u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom proteklih 67 godina, verovatno je i najuspešnije na svetu.

Klubovi JSD “PARTIZAN“ osvojili su 14 titula prvaka Evrope: Vaterpolo klub – 7 titula, Košarkaški klub (m) – 1 titula, Karate klub – 2 titule, Šah klub – 3 titule, Rvački klub – 1 titula.

Sportisti Partizana osvojili su 93 olimpijske medalje, 123 odličja na svetskim prvenstvima, 255 na evropskim prvenstvima, uz 446 ekipnih nacionalnih titula.

Fudbalski klub Partizan je osvojio 24 titule šampiona, 12 puta bili su pobednici Kupa, Srednjeevropski kup osvojili 1978. godine, a 1966. bili drugi u Evropi. Dva puta je Partizan igrao u Ligi evropskih šampiona, a 5 puta u Ligi Evropske fudbalske federacije. Partizan je dao najviše reprezentativaca i ima najviše fudbalera koji su nastupili više od pedeset puta u državnom timu. Najviše trenera u našoj Prvoj ligi je iz redova Partizana, a desetak nacionalnih selekcija sa svih kontinenata, kao selektori, vodili su stručnjaci iz Partizana.

Partizan ima i omladinsku fudbalsku školu koju je UEFA, uz Ajaksovu, proglasila za najbolju na kontinentu.Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu. Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva, čiji je glavni oslonac. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

http://www.youtube.com/watch?v=qwyI5PooM8E
Božo Koprivica Duško Radović

http://www.youtube.com/watch?v=D2ThxsZt1vs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track