Partizani slali gejeve na preki sud
Foto: Beta

Uoči parade u Splitu

Partizani slali gejeve na preki sud

Planeta -
Partizanski sud časti zbog održavanja homoseksualnih veza na smrt osudio kapetana Josipa Mardešića (26) iz Komiže

ZAGREB - Predstojeća Parada ponosa u Splitu uzburkala je strasti u Hrvatskoj suprotstavivši vladajuće političare i desničarske stranke, organizacije i crkvu.

Zagrebački Jutarnji list piše da to nije ništa novo, jer su se osobe homoseksualnih sklonosti za vreme Drugog svetskog rata mogle naći i u smrtnoj opasnosti.

"Tako je sud časti pri Glavnom štabu narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Hrvatske, sastavljen od političkog komesara Rade Žigića, potpukovnika Bogdana Oreščanina i majora Gjure Matića, 4. marta 1944. godine zbog održavanja homoseksualnih veza na smrt osudio kapetana Josipa Mardešića (26) iz Komiže", piše list.

Kako stoji u optužnici, Mardešić, koji je bio šef Sekcije za vezu Inženjerskog odseka održavao je homoseksualne odnose s nekoliko stražara svoje sekcije i pri tome zloupotrebio svoj položaj i zavodio na nezdrav seksualni odnos svoje potčinjene. Posle delimičnnog priznanja Mardešića i potpunog priznanja stražara Sud časti ga je osudio na smrt.

U međuvremenu, uoči ovogodišnje Parade ponosa u Splitu 9. juna Dubrovački biskup Mate Uzinić pozvao je vernike da ignorišu skup, a u samom gradu traju polemike oko prolaska parade rivom. Hrvatski premijer Milanović i drugi političari mahom podržavaju ovu manifestaciju.

Protivnici održavanja gej parade na splitskoj rivi, odnosno "Građanska inicijativa" iz Splita, objavili su proglas u kome su izvestili da su osnovali "Građanski stožer za odbranu Rive" i pozvali građane da na dan parade nenasilnim metodama izraze svoje neslaganje sa njenim održavanjem, tako što će sesti na rivu, prenela je Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track