REZERVNI PLAN: Pasoš Kosmajca Slovačka proglasila nevažećim, ostao mu bosanski!
Foto: Shutterstock

Odluka u Bratislavi

REZERVNI PLAN: Pasoš Kosmajca Slovačka proglasila nevažećim, ostao mu bosanski!

Crna Hronika -
Slovačke vlasti pregledale su Kosmajčev dosije i utvrdile izvesne nedostatke i čak manipulacije

BEOGRAD - Dragoslav Kosmajac neće više moći da koristi svoj slovački pasoš za putovanja, jer ga je ministarstvo unutrašnjih poslova u Bratislavi proglasilo nevažećim, izjavio je ministar policije Slovačke Robert Kalinjak.

On je dodao da su slovačke vlasti pregledale Kosmajčev dosije i utvrdile izvesne nedostatke i čak manipulacije, prenela je agencija TASR.

Nakon toga je ministarstvo saopštilo da slovačko državljanstvo Dragoslava Kosmajca nikada nije bilo ustanovljeno."Mi smo doneli momentalnu odluku zbog činjenice da sve informacije kojima raspolažemo dovode do opravdanog uverenja da njegovo slovačko državljanstvo nije ustanovljeno", rekao je Kalinjak.

On je rekao da su sada svi nacionalni i evropski sistemi upozoreni da Kosmajčevi slovački dokumenti više nisu važeći i da će on biti priveden ukoliko pokuša da pređe granicu sa slovačkim parošem. Kalinjak je takođe rekao da je naredio sveopštu reviziju kojom će biti preispitano kako se dodeljivalo slovačko državljanstvo u godinama kada je slovački zakon bilo mnogo blaži, pre 2006. godine.

Podsetimo, Kosmajac je, kako je javila federalna televizija BiH (FTV), nezakonito stekao i državljanstvo BiH, putem falsifikovane potvrde o mestu prebivališta koja datira iz 1994. Kako navodi FTV, u potvrdi Kosmajca kao mesto boravka navedeno je Trebinje, sa ulicom Vinogradska b.b, a taj medij je došao do saznanja da mu je 2009. izdat rodni list u BiH, i da je dobio biometrijski pasoš. Prema dostupnim podacima sa graničnog prelaza između Srbije i BiH, Kosmajac je poslednji put ušao u BiH 2010. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track