Pastor: Sa SNS smo dogovorili sve što je bitno
Foto: Reuters

Lider SVM

Pastor: Sa SNS smo dogovorili sve što je bitno

Politika -
Upitan da li očekuje promenu vlasti u Vojvodini, Pastor je rekao da o tome nije vođen razgovor, niti ima ikakvog dogovora o tome šta će biti sa koalicijom u Vojvodini

BEOGRAD - Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je da su razgovori o budućoj vladi sa SNS bili programski i da je dogovoreno sve što je važno i dodao da o promeni vlasti u Vojvodini nije bilo reči, a da veruje da će sva važna pitanja, od donošenja Statuta pokrajine do promene Ustava, biti rešena u optimalnom roku.

Na pitanje šta će sadržati koalicioni sporazum koji će uskoro biti potpisan sa SNS, Pastor je rekao da je "dogovoreno sve ono što je trebalo da se dogovori".

SVM će tako imati pet državnih sekretara, članstvo u više skupštinskih odbora, uz potpredsednička mesta u odborima za poljoprivredu i evrointegracije. Moguće i još neko značajno mesto, poput ambasadorskog u zemlji od interesa, ali i u državnim preduzećima i drugim institucijama, navodi Pastor.

"Sve ono što je za nas bilo važno dogovorili smo, a već sledeće nedelje trebalo bi da potpišemo koalicioni sporazum koji bi sadržao sve ove elemente", rekao je Pastor.

Lider SVM je ocenio da je ta stranka po prirodi stvari ideološki bliža SNS i da je manja razdaljina između narpednjaka i njih, nego između njih i SPS ili DS. Upitan da li očekuje promenu vlasti u Vojvodini, Pastor je rekao da o tome nije vođen razgovor, niti ima ikakvog dogovora o tome šta će biti sa koalicijom u Vojvodini.

"Nema zavere - kao predsednik Skupštine Vojvodine postupiću u skladu sa onim što piše u dokumentima, a u ovom trenutku ne vidim ništa novo što bi iz mene trebalo da izvuče drugačije rečenice", rekao je Pastor i dodao da se tim pitanjem previše se spekuliše i da se nepotrebno problematizuje.

Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine, zakoni o nadležnostima Vojvodine i o finansiranju biće usaglašeni u optimalnim rokovima.

"U toku ove godine biće rešena pitanja vezana za dugoročno uređenje odnosa oko finansiranja da već od sledećeg budžeta ne ulazimo stalno u istu priču. Tokom godine biće saniran i problem nastao posle odluke Ustavnog suda o nadležnostima", rekao je Pastor.

Upitan da li je bilo razgovora o rokovima za promenu Ustava, Pastor je odgovorio da nije i dodao da to nije pitanje o kojem se treba posebno nadmudrivati i dogovarati, već da je opšte prihvaćena ocena da to treba da usledi u toku ovog mandata parlamenta.

Govoreći o Statutu Vojvodine, čiji je rok za usvajanje 6. jun, Pastor je rekao da je za njegovo usvajanje u Skupštini Vojvodine potrebna dvotrećinska većina, odnosno dogovor između dva bloka i da veruje da će biti postignut.

"Mislim da je pitanje preozbiljno da bi se neko poigravao i povlačio marketinške poteze. Ubeđen sam u to da ima dovoljno materijala za postizanje dvotrećinske odluke", rekao je Pastor.

Govoreći o stepenu autonomije Vojvodine, Pastor je rekao da je vojvođansko pitanje za vojvođanske Mađare značajno, ali da je to pre svega pitanje odnosa Srba prema Srbima, jer 70 odsto stanovništva pokrajine čine Srbi.

"Mi ćemo u tom dijalogu sigurno iznositi svoje stavove i pokušati da ih nametnemo, ali iz prirode stvari proizilazi da je veoma teško da jedna manjinska stranka nametne konačna rešenja. Mi ćemo se zalagati, ali mnogo je složeniji odnos koji će se otvoriti onog momenta kada se počne govoriti o redefinisanju Ustava", rekao je Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track