Pastor tvrdi su ga pokrali na izborima

Pastor tvrdi su ga pokrali na izborima

Politika -
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da je ostao kratak za čak 30.000 glasova

SUBOTICA - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor saopštio je danas da će zbog toga što su, kako je rekao, žestoko pokradeni na izborima 6. maja, zatražiti da se rezultati izbora na svim nivoima preispitaju.

"Nešto se desilo između momenta davanja glasova i momenta prebrojavanja glasova. Mi smo 24 ili 48 sati od momenta zatvaranja izbornih mesta do sinoć izgubili jednu trećinu, odnosno blizu 30.000 glasova. Želimo da dobijemo odgovor kako je to moguće", zapitao je Pastor na konferenciji za novinare. Lider SVM tvrdi da kao predsednički kandidat nije dobio 91.400 glasova kao što je bilo objavljeno, nego 63.262 glasa, navodeći da su u momentu kada je objavljen ovaj rezultat džakovi sa listićima iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša i Kanjiže "još bili u Subotici".

"Što se republičke liste tiče, kako je moguće da smo od zatvaranja biračkih mesta pa do juče sa 95.375 glasova koji su vredeli sedam mandata spali na 67.841 glas koji danas vrede pet mandata? Kako je to moguće", upitao je Pastor.

On je takođe postavio pitanje rezultata na pokrajinskim izborima, navodeći da je na uzorku od oko 20 odsto SVM osvojili 6,40 odsto glasova, a sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta osvojio 6,15 odsto. Lider SVM-a je takođe zapitao kako je moguće da ta stranka u Subotici dobije nepunih 16.000 glasova i da "našsi birači na pet lista glasaju na svakoj sasvim različito".

Pastor je upitao i "kako je moguće da u Senti SVM dobije lokalne izbore, a da on izgubi u predsedničkoj trci od Borisa Tadića ili da u Bajmoku na izborima za Mesnu zajednicu dobijemo 500 glasova više nego što smo u istom tom Bajmoku dobili na lokalnim izborima". On je istakao da ništa od objavljenih rezultate neće prihvatiti, jer izražava ozbiljnu sumnju i zatražio da se glasanje preispita. Govoreći o podršci nekom od kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora, lider SVM je rekao da sve ono što je do sinoć govorio više ne važi, "a šta će da važi - to ćemo da vidimo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track