Patrijarh Irinej: Vaskrsenje da doživimo kao svoje izbavljenje

Uskršnja poslanica

Patrijarh Irinej: Vaskrsenje da doživimo kao svoje izbavljenje

Društvo -
Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je u Uskršnjoj poslanici vernike da "zdravo i trezveno prate događaje i vreme u kome živimo" i razlikuju dobro od zla, privremeno od večnog, i poručio da život provodimo u punom osećanju odgovornosti

BEOGRAD - U Uskršnjoj poslanici patrijarh srpski Irinej, čestitajući praznik napominje da zdravo i trezveno treba paziti na događaje i vreme u kome živimo, da razlikujemo dobro od zla, privremeno od večnog i nepropadljivo od propadljivog.

Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je u Uskršnjoj poslanici vernike da "zdravo i trezveno prate događaje i vreme u kome živimo" i razlikuju dobro od zla, privremeno od večnog, i poručio da život provodimo u punom osećanju odgovornosti, "čuvajući se da niko zbog nas ne zaplače i ne bude žalostan".

"Molimo se vaskrslom Gospodu da njegovo vaskrsenje doživimo kao svoje sopstveno vaskrsenje i izbavljenje od duhovnih i moralnih bolesti i iskušenja svake vrste", naglasio je patrijarh Irinej.

On je poželeo da "sve vernike u otadžbini i rasejanju, kao i sve ljude dobre volje, obasjaju svetli zraci Hristovog vaskrsenja, uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse".

Ovaj veliki dan, obavezuje sve nas da svoju veru pravoslavnu čuvamo i pravilno je ispovedamo, Obavezuje nas da iznad svega - u svakom čoveku, i u sebi samima - čuvamo ljudsko dostojanstvo, ističe patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, ovaj "praznik nam nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti".

"Dužnosti koje obavljamo", naglasio je patrijarh, "bilo da smo u domu, u polju, u fabrici za mašinom, kao učitelji i vaspitači, kao sveštenoslužitelji i propovednici istine, kao državnici i čelnici ovog naroda, da ih obavljamo valjano i odgovorno".

"Uvek, u ime Boga koji nas je zadužio, da ljubavlju i žrtvom iskupljujemo vreme svoga života, pri tom čuvajući se da niko zbog nas ne zaplače i ne bude žalostan", rekao je patrijarh Irinej.

Neprestano se molimo za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, poručio je patrijarh, da nikada ne klonu duhom i ostanu verni svojoj pravoslavnoj veri na svom i našem prededovskom ognjištu.

Jevađelski život, objašnjava patrijarh, znači da se "naoružamo sveoružjem Božijim, da se obučemo u oklop pravde, a povrh svega toga, da se obučemo u ljubav, koja je sveza savršenstva".

"Ovo vam zapovedam, kaže blagi Gospod, da ljubite jedni druge. Po tome će svi poznati da ste Moji učenici, ako budete imali ljubav među sobom", podseća patrijarh na zapovest Hristovu.

Nijedan zakonodavac, nijedan mudrac ovoga sveta, nije mogao izmisliti savršeniji i blagotvorniji zakon, jasan, jednostavan, koristan i svuda primenljiv, ocenio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon je osnov života, tamo gde nema ljubavi, vladaju mržnja, zlo, porok, greh, haos, zavist, zloba, osveta, uništenje života.

Poglavar SPC poručuje vernicima i da "čuvaju svetinju hrišćanskog braka", jer smatra da ona "osnov uzvišene, zdrave i čestite porodice", ukazujući da se "čedomorstvo, najveći zločin ovog veka, kao kuga širi u našem narodu".

Strašno je i pomisliti da pola miliona nerođene dece svake godine biva lišeno života, neugledavši svetlost sveta, napomenuo je patrijarh.

"Supružnici, imajte na umu reči Gospodnje: Ne ubij, jer ko ubije, biće kriv sudu", upozorio je patrijarh.

Patrijarh na kraju ističe značaj vaskrsenja Hristovog za celo čovečanostvo, jer ono "potvrđuje da je čovek stvoren za večnost, za besmrtnost, a ne za prolaznost".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track