Pavićević: Razmena oficira za vezu do kraja juna!
Foto: TANJUG

Sastanak u Beogradu

Pavićević: Razmena oficira za vezu do kraja juna!

Politika -
Pavićević je objasnio da je Ljuljzim Peci danas video kancelarije u kojima će boraviti u Beogradu, a sastanku u Delegaciji EU u Srbiji prisustvovao je Vensan Dežer

BEOGRAD - Oficiri za vezu Beograda i Prištine, Dejan Pavićević i Ljuljzim Peci razgovarali su danas u Beogradu o tehničkim detaljima vezanim za uspostavljanje oficira za vezu, čija bi razmena trebalo da se obavi do kraja juna. Pavićević je objasnio da je Peci danas video kancelarije u kojima će boraviti u Beogradu, a sastanku u Delegaciji EU u Srbiji prisustvovao je Vensan Dežer.

"Razgovaralo se oko nekih tehničkih pitanja i oko samih kancelarija i njegovog (Pecijevog) smeštaja", rekao je Pavićević i dodao da je sastanak protekao veoma korektno. Pavićević je naveo da će se možda još jednom sastati na tehničkom nivou, kako bi se još neke stvari do detalja definisale da ne bi posle bilo nekih nesporazuma. Prosec uspostavljanja oficira za vezu, dodao je Pavićević, ide relativno dobro i planiranim tokom, odnosno ostalo je da se završe još neki tehnički razgovori oko rešavanja pitanja stanovanja, obezbeđenja, upotrebe bankovnih računa...

Kako je istakao Tanjugov sagovornik, kada će biti razmenjeni oficiri za vezu zavisi prvenstveno od prištinske strane, jer su Vlada Srbije i Beograd spremni da obave razmenu još koliko sutra. "Međutim, prištinska strana i dalje ima neke zahteve. Oni tvrde da imaju neke interne procedure koje moraju da prođu i mislim da u skladu sa nekim njihovim naznakama to ne bi trebalo da se desi posle kraja juna. Prema nekim očekivanjima od danas do kraja juna će doći do razmene oficira za vezu", naveo je Pavićević. On je rekao i da je boravio u Prištini pre oko tri sedmice radi primene i tehničkih sporazuma vezanih za razmenu oficira za vezu i kako bi video prostorije u kojima će biti smešten, a koje se nalaze u prostorijama Kancelarije EU u Prištini.

Sporazum o oficirima za vezu će, istakao je Pavićević, kao i svi dosadašnji biti implementiran, a Vlada Srbije je do sada pokazala spremnost i implementirala sve što je dogovoreno. "Kroz taj proces implementacije mislim da smo uspeli da popravimo i neke stvari koje su u tim tehničkim sporazumima za nas bile malo i nepovoljne, tako da mi s implementacijom ovog sporazuma, kao i svih prethodnih, nastavljamo i očekujem da će se ta potpuna implementacija, odnosno razmena oficira za vezu dogoditi u narednih pet do šest nedelja", rekao je Pavićević.

On je objasnio i da oficiri za vezu nisu diplomatsko osoblje, a da se sporazum koji su postigli premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači odnosi na oficire za vezu koji neće imati diplomatski status. "Dalji tehnički dogovori i zaključci koji će postojati oko tih tehničkih pitanja nigde ne pominju diplomatsko osoblje, imunitete, ni bilo šta što ima veze sa diplomatskom misijom. Govori se o razmeni dva oficira za vezu. Ne govorimo ni o kancelarijama, nego o dvojici ljudi koji će boraviti u Beogradu i Prištini i olakšavati proces implementacije, naročito ovog poslednjeg briselskog dogovora", zaključio je Pavićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track