PENTAGON: Kim bi mogao da lansira nuklearnu raketu
Foto: Rojters

Analiza

PENTAGON: Kim bi mogao da lansira nuklearnu raketu

Planeta -
Obaveštajna agencija za odbranu "sa umerenom sigurnošću je procenila" da Severna Koreja "u ovom trenutku rasoplaže nuklearnim oružjem" koje mogu da nose balističke rakete

VAŠINGTON - Pentagon u svom novom izveštaju navodi da Severna Koreja verovatno ima nuklearno oružje koje može biti lansirano balističkom raketom, mada kaže da to oružje nije mnogo pouzdano.

Procenu Obaveštajne agencije za odbranu objavio je danas republikanski kongresmen Dag Lamborn na saslušanju u Odboru za oružane službe u Predstavničkom domu.

Lamborn je pročitao, kako je rekao, deo poverljivog izveštaja koji nije označen kao "poverljiv". Jedan drugi kongresmen je kazao da je izveštaj završen u martu, prenosi AP.

U njemu se kaže da je Obaveštajna agencija za odbranu "sa umerenom sigurnošću procenila" da Severna Koreja "u ovom trenutku rasoplaže nuklearnim oružjem" koje mogu da nose balističke rakete.

U izveštaju se dodaje da Obaveštajna agencija za odbranu smatra da to oružje nije mnogo pouzdano, što znači da možda ne bi funkcionisalo kako treba. U delu koji nije označen kao "poverljiv" ne pominje se domet tog oružja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track