PENZIONER GENIJE: Bosanac rešio zadatak od milion dolara!
Foto: Dnevni Avaz

Bilova pretpostavka

PENZIONER GENIJE: Bosanac rešio zadatak od milion dolara!

Ludi svet -
Teksaški bogataš Endru Bil, fasciniran brojevima, ponudio je milion dolara za rešavanje jednog matematičkog zadatka koji je i on sam pokušavao da reši već punih 20 godina, a to je uspeo Ramiz Jahić

Ramiz Jahić, penzionisani ekonomista iz Fojnice, tvrdi da je rešio matematički zadatak vredan milion dolara! Teksaški bogataš Endru Bil (Andrew Beal), čovek koji ima osam milijardi dolara, fasciniran brojevima, odlučio je ponuditi milion dolara za rešavanje jednog matematičkog zadatka.

Reč je o problemu nazvanom Bilova pretpostavka, koju i on sam pokušava razrešiti već punih 20 godina. Nagradu je ponudio još 1997. i tada je iznosila 5.000 dolara, do 2000. narasla je na 100.000 dolara. Sada je Amerikanac odlučio da podigne iznos do impresivnih milion dolara.

Jahić tvrdi da je zadatak pokušavao da rešiti duže vreme i da je dugo lutao u pronalaženju tačnog odgovora. Kako tvrd, sada će pokušati stupiti u kontakt sa Bilom da mu pokaže svoje rešenje.

"Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, pre svega sam srećan zbog rešenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno", kaže Jahić.

Tri nepoznateBilova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva."Znači, radi se o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao da rešim zadatak na klasični matematički način - jednačinom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine. To je za sada sve što vam mogu otkriti", dodao je Jahić.

Zaljubljenik u brojeveBil je samouki matematičar i kaže da želi da inspiriše druge mlade ljude da se počnu zanimati za matematiku i nauku. I Jahić kaže da je celog života opsednut brojevima.

"Celog života bavim se matematikom i to je moja velika ljubav. Kada nešto čovek voli, ništa nije teško", dodao je Jahić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track