PERESTROJKA U GASPROMU: Putin smenjuje Milera?!
Foto: Ap

Ruski predsednik sprema čistku

PERESTROJKA U GASPROMU: Putin smenjuje Milera?!

Planeta -
Posle Olimpijskih igara, Aleksej Miler najverovatnije neće više biti na čelu najvećeg ruskog proizvođača prirodnog gasa u svetu

MOSKVA - Putinova senka.Ruski predsednik Vladimir Putin sprema čistku u „Gaspromu“. Kako Kurir nezvanično saznaje, najverovatnije odmah po završetku Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, biće smenjen Aleksej Borisovič Miler, predsednik Upravnog odbora ove najveće ruske kompanije i proizvođača prirodnog gasa u svetu. Na „listi za odstrel“ su i predsednik Izvršnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Djukov, a spekuliše se da se fotelja ljulja i generalnom direktoru NIS Kirilu Kravčenku. Kako Kurir saznaje iz pouzdanih izvora, on je viđen na mestu pomoćnika ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.Lenjingradska družinaNajveće iznenađenje sigurno će biti smena Milera sa čela „Gasproma“, s obzirom na to da važi za izdanak Putinove „lenjingradske ekipe“. Kad je 2001. godine Aleksej Miler došao na čelo UO, njegov prethodnik Rem Vjahirjev mu je navodno poručio da će se „kroz mesec dana obesiti u svom kabinetu“! Međutim, to se nije desilo, a već 2002. godine Miler je dodao i funkciju zamenika predsednika Saveta direktora „Gasproma“. On je najduže dosad bio na ovoj značajnoj poziciji. Koliko su čelne funkcije u ovoj kompaniji bitne vidi se i iz toga što put iz njene fotelje vodi direktno u premijersku. O tome svedoče i primeri Viktora Černomirdina, Dmitrija Medvedeva i Viktora Zubkova. „Gasprom“ je zapravo nekadašnje ministarstvo gasne industrije SSSR (Mingasprom SSSR). Miler je prekinuo skoro dve decenije dugu gaspromovsku eru Černomirdin-Vjahirjev kad je na scenu stupila druga moćna politička grupacija - peterburškog tima Vladimira Putina.Dva zadatkaOn je pred Milera postavio dva ključna zadatka. Najpre, da maksimalno puni ruski budžet i vrati pod državno okrilje „Gasprom“ i svu njegovu imovinu, razvučenu tokom uprave Vjahirjeva. Miler je u tome uspeo, i već 2004. država je vratila kontrolni paket od 51 odsto akcija „Gasproma“, otkupljujući pritom još desetine drugih manjih i većih energetskih kompanija, među kojima i NIS za 400 miliona evra. Danas poseduju oko petine svetskih zaliha prirodnog gasa.Drugi zadatak, ali ne i manje važan, bio je upravljanje moćnim „energetskim oružjem“, s prstom na obaraču, odnosno gasnom ventilu. Miler nije imao milosti, u šta su se uverili „neposlušni“ lideri Ukrajine, Belorusije i drugih zemalja, čije su gasne cevi preko noći ostajale suve.Dobra plataPrema dostupnim podacima, njegova godišnja zarada tokom 2008. iznosila je 5,3 miliona dolara, a prema nezvaničnim informacijama čak 25 miliona dolara. Pitanje je ko će ga zameniti i koju je funkciju Putin namenio svom čoveku, za kog smatraju da je predsedniku „veran kao senka“. Poznato je da Putin voli da bude okružen ljudima s kojima sarađuje dugi niz godina, pa samim tim posebno uvažava mišljenje saradnika iz starih dana, poput Milera.

NagrađenTABLET OD ČETIRI MILIONA DOLARAUgledni ruski časopis Ekspert proglasio je 2005. godine Milera za ličnost godine. Tu titulu podelio je s Dmitrijem Medvedevim, koji je u to vreme bio predsednik Borda direktora „Gasproma“. Mediji u Srbiji su u julu preneli informaciju da Miler postaje vlasnik tablet računara, koji vredi četiri miliona dolara i koji će mu pomoći da kontroliše sve aktivnosti u kompaniji direktno s tog uređaja. Taj 3G uređaj radi na iOS operativnom sistemu i ne gasi se nijednog dana tokom cele godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track