Perišić: Milošević nije bio umešan u zločine izvan SRJ

Odbio svedočenje

Perišić: Milošević nije bio umešan u zločine izvan SRJ

Politika -
Perišić je dodao da Milošević nije bio nacionalista, i da misli da je imao želju da odbrani interes sprskog naroda

BEOGRAD - Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije izjavio je u subotu veče da je odbio da svedoči protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, jer optužbe Haškog tribunala nisu bile tačne i on nije bio umešan u zločine izvan SRJ.

"Rekao sam tužilaštvu da mogu da svedočim protiv Miloševića za ono što je učinio sopstvenom narodu, ali ne po njihovim optužbama. Pokušali su da me kroz intervju uvuku u to...", rekao je Perišić.

Perišić je dodao da Milošević nije bio nacionalista, i da misli da je "imao želju da odbrani interes sprskog naroda".

On je potvrdio da mu je haško tužilaštvo nudilo nagodbu da za blažu kaznu prizna krivicu i "uspostavi vezu između Beograda i Republike Srpske.

"To su uradili da bi me minimalnom kaznom motivisali da svedočim - kao glavni argument protiv Miloševića, ali nisam hteo, jer Milosević nije bio involviran u zločine izvan SRJ. Priznanje krivice mene kao pojedinca značilo bi i priznanje zločina institucije, a ja sam bio na čelu vojske", rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Perišić je pored ostalog naveo da je sa pokojnim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem bio veoma blizak saradnik gotovo šest godina, kao i da su imali poverenja jedan u drugog dok se nisu razišli oko problema sa Kosovom i Metohijom.

"Bili smo bliski saradnici i u mnogo stvari smo se podudarali i imali poverenja jedan u drugog. Razišli smo se oko koncepta rešavanja problema na Kosovu i Metohiji, jer je on hteo da ga rešava ratom bez ikakve podrške u svetu. Ja sam tada otišao iz vojske, odnosno bio sam isključen", rekao je Perišić.

Sa Miloševićem se prvi put nakon toga sreo u Haškom tribunalu.

Susret je opisao rečima Miloševića "Momo, lija lija, pa dolija evo tebe ovde", na šta mu je on odgovorio "šefe da si me slušao - nit bi ti nit bih ja bio ovde".

Perišićje, kako je rekao uveren, da će se odbraniti i od konstruisanih optužbi za špijunasžu kao što je uspeo da se odbrani od haških konstrukcija za ratne zločine.

Perišić je rekao da nije iznenađen oslobađajućom presudom Haškom tribunala, jer je od početka procesa sa svojim timom odbrane dokazivao istinu, koju je drugostepeno veće prepoznalo i donelo presudu na osnovu činjenica i dokaza.

"Javnost je iznenađena drugostepenom presudom, jer nije bila upućena u predmet, a sudija Molotov je u prvostepenoj presudi (kojom je bio osuđen na 27 godina zatvora za zločine u BIH i Hrvatskoj) izuzeo mišljenje po svim tackama optužnice", podsetio je Perišić gostujući u emisiji "Između dve vatre" na B92.

Perišić je naglasio da nema zbog čega da se kaje, jer sve što je radio, radio je u skladu sa propisima i pravilima, s ciljem da zastiti živote ljudi koji su bili pod njegovom komadom i živote naroda i da odbrani čast otadžbine...

On smatra da je sasvim legitimno pravo jedne države da u ratu pomogne drugoj državi, kao što je SRJ pružila pomoć Republici Srpskoj i RS Krajini da se odbrani, a ne da se čine ratni zločini.

Osvrćući se na granatiranje Sarajeva, Perišić je rekao da je taj grad bio pravo ratište gde je bilo 60.000 muslimanskih vojnika koji su izazivali akcije vojske RS.

"Ja znam da ipak najviše stradaju civili, ali žrtve su na svim stranama pođednake...", rekao je Perišić i dodao da sa bivšim komadantom VRS Ratkom Mladićem u Haškom tribunalu nije pričao o Srebrenici.

Žalbeno veće Haškog suda je u četvrtak Perišića oslobodilo svih optužbi za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj i naložilo da odmah bude pušten na slobodu. Perišić je prvostepenom presudom bio osuđen na 27 godina zatvora.

U Beograd je stigao juče i u kratkom obraćanju novinarima rekao je da je oslobadajuća presuda skroman doprinos da se skine anatema sa srpskog naroda o navodnom kršenju ratnog prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja