Perišić: Nije trebalo da idem u Hag!
Foto: Zorana Jevtić

Vratio se srpski general

Perišić: Nije trebalo da idem u Hag!

Politika -
Dokazao sam da uporan i istrajan general može da bude uspešan na svim frontovima. Borio sam se za demokratske promene i branio sam čast u Hagu. Branio i odbranio, rekao oslobođeni bivši načelnik Generalštaba VJ po dolasku u Srbiju
1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

BEOGRAD - Branio sam čast!Ovim rečima je Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba VJ, za Kurir prokomentarisao oslobađajuću presudu Haškog tribunala.- Borio sam se za demokratske promene i branio sam čast u Hagu. Branio i odbranio - kazao je Perišić.Na pitanje da li je očekivao da će ga Tribunal osloboditi, Perišić je rekao da je kao vojnik razmotrio svaku varijantu.- Kao vojnik, procenio sam sve varijante i znao sam da ću, ako ima imalo pravde, biti oslobođen, jer nije ni trebalo da idem tamo. Međutim, pošto se tamo dešava svašta, onda mora čovek imati više varijanti. Jedna od njih je bila da ću biti slobodan i, evo, slobodan sam - rekao je Perišić.Vipovski, al’ skromnoPerišić se u prisustvu porodice i prijatelja, advokata, kao i predstavnika Vlade, kratko obratio novinarima u VIP sali aerodroma „Nikola Tesla“, ne odgovarajući na dodatna pitanja.- Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije da odbranim čast vojske, naroda i države i, na sreću, to sam i uspeo - rekao je Perišić nakon što je avionom Vlade Srbije sleteo iz Holandije, a onda dodao:- Zatim sam se borio protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića. Dokazao sam da uporan, pismen, istrajan general može da bude uspešan na svim frontovima.Na pitanje novinara šta namerava sada da radi, Perišić je rekao da će biti vremena za razgovor, a da sada žuri jer ga čeka porodica.Čeka ga suđenje zbog špijunažePerišića u Srbiji čeka suđenje zbog špijunaže, koje Vojno tužilaštvo pokrenulo 2002, a on se tada pozvao na poslanički imunitet.Podsećamo, tada su ga vojne vlasti uhapsile zbog sumnje da je špijunirao u korist SAD. S Perišićem su uhapšeni diplomata SAD Dejvid Nejbor, potpukovnik VJ Miodrag Sekulić i bivši pripadnik VJ Vladimir Vlajković.Kako Kurir nezvanično saznaje, taj postupak je dosad bio zamrznut jer mu se sudilo u Haškom tribunalu.

Advokat Lukić: Hrvatska presuda ne važiPerišićev advokat Novak Lukić za Kurir je rekao da je generala branio samo pred Tribunalom, a ne i za optužbe za špijunažu.- Nikada nismo, za pet godina koliko ga branim, pričali o tom slučaju. Ne znam ni šta se uopšte dešava s tim postupkom. Što se tiče presude u Hrvatskoj, ona nema pravno dejstvo po međunarodnom pravu, jer mu se sudilo u odsustvu - naglasio je Lukić.

Na hrvatskoj poternici već 14 godinaPoternica Hrvatske za Perišićem zbog presude Županijskog suda, koji ga je osudio na 20 godina zatvora zbog granatiranja Zadra 1991. godine, na snazi je već 14 godina. Međutim, kako prenosi agencija Hina, u hrvatskom ministarstvu pravosuđa zasad ne žele da otkriju šta će preduzeti. Perišić i još 18 oficira bivše JNA osuđeni su 1997. u odsustvu na zatvorske kazne od 10 do 20 godina zbog ratnog zločina protiv civila i granatiranja Zadra. Vrhovni sud je dve godine kasnije presudu potvrdio, posle čega je 1999. raspisana poternica - najpre domaća, a potom i Interpolova, koja je i dalje na snazi.

Ko je Momčilo Perišić♦ Rođen 1944. godine u Koštunićima kod Gornjeg Milanovca♦ 1993. postao načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije♦ 1996. Županijski sud u Zadru osudio ga, u odsustvu, na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina♦ 1999. bio jedan od lidera DOS♦ 2001. bio potpredsednik u Vladi Zorana Đinđića♦ 2002. podneo ostavku kad su ga vojne vlasti uhapsile pod sumnjom da je špijunirao za SAD♦ 2005. podignuta haška optužnica, dobrovoljno se predao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track