PILOT ŠIŠIĆ: Oborio sam helikopter EU, ali savest mi je čista
Foto: Tangosix.rs

Postupio po dužnosti

PILOT ŠIŠIĆ: Oborio sam helikopter EU, ali savest mi je čista

Društvo -
Treći apelacioni sud u Rimu, naime, ovih dana obavezao je Srbiju da isplati odštetu od 950.000 evra zbog helikoptera EEZ, oborenog pre 21 godine u Hrvatskoj, tokom rata. Tada su poginula cetvorica italijanskih diplomata i jedan francuski pripadnik vojske

BEOGRAD - Povodom nedavne odluke Apelacionog suda u Rimu na štetu Srbije u vezi sa rušenjem helikoptera Evropske ekonomske zajednice (EEZ) 1992. godine, penzionisani pilot JNA Emir Šišić koji je oborio taj helikopter, kaže da je za vest čuo sasvim slučajno na Internetu, navodeći da je "tada postupio po dužnosti".

Treći apelacioni sud u Rimu, naime, ovih dana obavezao je Srbiju da isplati odštetu od 950.000 evra zbog helikoptera EEZ, oborenog pre 21 godine u Hrvatskoj, tokom rata. Tada su poginula cetvorica italijanskih diplomata i jedan francuski pripadnik vojske.

Šišić (50) je rekao da je za vest iz Italije saznao sasvim slučajno preko interneta i da nije dobio nikakvo obaveštenje od srpskih državnih organa.

Major Šišić je rekao da mu se steglo grlo, prvi put posle pet godina, koliko je proteklo otkako je izašao na slobodu posle odslužene kazne za rušenje helikoptera EEZ.

Ovaj slucaj već je bio zatvoren, ali je ponovo aktiviran posle žalbe porodica poginulih clanova misije EEZ.

Najnovijom presudom, italijanski sud, na osnovu komandne odgovornosti za obaranje helikoptera EEZ, osudio je u odsustvu na po 28 godina zatvora penzionisanog generala JNA Ljubomira Bajića i potpukovnika Dobrivoja Opačića.

Pre njih osuđen je Šišić, koji je kao pilot "MiG-a 21" pogodio tu letilicu, a Srbija je kao naslednica JNA pozvana da isplati odštetu porodicama stradalih u iznosu od gotovo milion evra.

"Nisam do sada o tome dobio nikakvo obaveštenje od naših državnih organa, a ni od italijanskog pravosuđa" rekao je Šišić.

Pošto je posle sedam godina ponovo zakoračio u slobodu, Šišićeve prve reči bile su da mu je sa profesionalnog stanovišta savest cista.

"Jedan italijanski pukovnik rekao mi je da bi uradio isto što i ja. I svaki moj kolega bi to uradio, ja sam tada postupio po dužnosti, bio sam toga dana dežurni", kazao je Šišić.

Pet godina docnije, taj događaj retko se pominje u kući novosadske porodice Šišić, Emir i Vesna posvetili su se potpuno ćerkama Ireni i Adi koje imaju 26, odnosno 21 godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track