PLAĆA SLOBODU: Miško dao lobistima 20 miliona evra!
Foto: Nebojsa Mandić

Kurir ekskluzivno saznaje

PLAĆA SLOBODU: Miško dao lobistima 20 miliona evra!

Politika -
Vlasnik „Delte“ angažovao američku lobističku kompaniju „Podesta grupa“, koja ubeđuje Zapad i diplomate EU da u Srbiji nema pravne države i da ne zaslužujemo datum pregovora

BEOGRAD - Ne žali para da uništi Srbiju!Vlasnik kompanije „Delta“ Miroslav Mišković angažovao je „Podesta grupu“, američku kompaniju za lobiranje, za neverovatnih 20 miliona evra da ga izvuče iz pritvora, saznaje ekskluzivno Kurir!Prema navodima odlično obaveštenog izvora, Mišković preko jedne od vodećih američkih kompanija za lobiranje na sve načine pokušava da izađe iz pritvora, ali i da međunarodnoj zajednici svoje hapšenje predstavi kao političku hajku i potpuno odsustvo pravne države.- Miškovićevi lobisti obilaze strane diplomate i zvaničnike u Briselu i izlažu im „Miškovićev slučaj“. Pre svega, žele da ih ubede da hapšenje najbogatijeg Srbina uništava privredni ambijent i plaši strane investitore. Njihova strategija je da kompromituju vicepremijera Aleksandra Vučića, Vladu i državu Srbiju i da međunarodnu zajednicu ubede da u našoj zemlji vlada bezakonje, da nema pravne države, da mediji otvaraju afere i da se preko novina najavljuju hapšenja - jednom rečju, da institucije države ne funkcionišu. Na sve načine pokušaće da izlobiraju da Srbija u junu ne dobije datum početka pregovora sa EU kako bi dokazali tezu kojom brane Miškovića - da Srbija ne poštuje vlastite zakone i evropske norme - kaže izvor Kurira.Kurir je pokušao da stupi u kontakt s predstavnicima ove lobističke kompanije, čije je sedište u Vašingtonu, ali do zaključenja ovog broja u tome nije uspeo.Inače, američku lobističku kuću „Podesta grupa“ je 1. oktobra 2011. angažovala i država Srbija da zastupa naše interese, posebno na Kosovu. Srbija je iz budžeta mesečno na ime lobiranja izdvajala 100.000 dolara. Međutim, ispostavilo da su oni paralelno lobirali i za premijera Albanije Salija Berišu, osvedočenog borca za nezavisnost južne srpske pokrajine i stvaranje velike Albanije.

„Delta“: Angažovali smo „Podesta grupu“U Sektoru za korporativne komunikacije „Delta holdinga“ kažu da je „Podesta grupa“ renomirana američka lobistička kompanija za ovu oblast.- Naša praksa je da u svim segmentima svog posla angažujemo vrhunske strane savetnike, što smo učinili i u ovom slučaju. Verujemo da ćemo u saradnji s „Podesta grupom“ podići kvalitet kompanijske komunikacije s celokupnom javnošću, što je i predmet ugovora koji smo potpisali - piše i odgovoru dostavljenom našoj redakciji. Dodaje se da angažovanje ove firme nema nikakve veze s postupkom koji je pokrenut protiv Miroslava Miškovića, pa ni s njegovim oslobađanjem iz pritvora.- Detalji ugovora „Delta holdinga“ i „Podesta grupe“ zaštićeni su klauzulom o poverljivosti, ali svakako da njegova vrednost nije ni približna iznosu koji ste naveli - kažu u „Delti“.

Radili i za Hašima TačijaPrema pisanju Njujork tajmsa, kosovska vlada i premijer Hašim Tači potpisali su januara prošle godine ugovor s „Podesta grupom“ na 50.000 dolara mesečno za lobiranje u američkom Stejt departmentu. Osoba zadužena za komunikaciju između njih bio je izvesni Mark Tavlaridis, koji je u vreme NATO bombardovanja 1999. bio na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost i bio jedan od albanskih lobista u Americi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track