PLAĆAO MINISTRE: Đelić uzeo pare od Miškovića?
Foto: Zorana Jevtic

Vrh bivše vlade u korupciji

PLAĆAO MINISTRE: Đelić uzeo pare od Miškovića?

Politika -
Policija istražuje ko su bivši ministri kojima je vlasnik „Delte“ za razne usluge davao 50.000 evra mesečno

BEOGRAD - Oni to onako, honorarno.Policija istražuje da li je Božidar Đelić, bivši ministar finansija i potpredsednik Vlade za evropske integracije, primao novac od Miroslava Miškovića, saznaje Kurir.

U sklopu istrage poslovanja vlasnika „Delte“ policija je došla do saznanja da su neki od političara, uključujući i bivše ministre, uzimali između 30.000 do 50.000 evra mesečno od Miškovića za određene usluge!

Kuriru je potvrđeno u vrhu policije da se ispituje da li je među njima bio i Đelić, kao i za koje je usluge eventualno uzimao pare od Miškovića.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, ponovio je juče da su mnogi političari uzimali novac od Miškovića.

- Bilo je mnogo političara koji su bez dvoumljenja i neskriveno bili na strani vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića, a ne na strani države. Imam saznanja da je više ljudi od najbogatijeg Srbina mesečno primalo od 30.000 do 50.000 evra. Dokaze za to trebalo bi da pribave nadležni državni organi - rekao je Vučić.

Kako saznajemo, pored Đelića na policijskom spisku su još tri ministra (imena i prezimena poznata redakciji). Kurir je juče podsetio da su Slobodan Milosavljević i Predrag Bubalo više puta pominjani kao ministri koji su svojim potezima pomogli poslovanje „Delte“: Milosavljević je kao ministar trgovine omogućio Miškovićevom „Maksiju“ dobijanje novca iz budžeta, dok su se čak četiri Miškovićeve sporne privatizacije desile u vreme Bubalovog mandata.

Đelić Miškoviću sredio put u Brisel?

Najveći privrednici Srbije, predvođeni Miškovićem, krajem 2008. godine posetili su Brisel, gde su razgovarali s komesarom Olijem Renom o ulozi srpske privrede u evropskim integracijama. Mišković, koga su u EU svojevremeno povezivali s Miloševićevim režimom, tako je sebi omogućio da u direktnom kontaktu sa evropskim zvaničnicima lobira za interese svoje kompanije, ali i svoje lične. Veruje se da je Miškoviću put u Brisel omogućio tadašnji potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije preko svojih kontakata.

Boža ćuti

Božidar Đelić juče nije odgovarao na pozive Kurira, kao ni na SMS s konkretnim pitanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track