ODALI POČAST ŽRTVAMA OTPORA I NACIZMA: 70. godina od neuspelog atentata na Adolfa Hitlera
Foto: Printskrin I Wikipedia

Počast hrabrima

ODALI POČAST ŽRTVAMA OTPORA I NACIZMA: 70. godina od neuspelog atentata na Adolfa Hitlera

Planeta -
Grupa zaverenika okupljenih oko oficira Klausa Šenka fon Štaufenberga pokušala je da ubije pomahnitalog firera

BERLIN - Nemački političari su danas na 70. godišnjicu neuspelog atentata na Hitlera, zaverenika okupljenih oko oficira Klausa Šenka fon Štaufenberga, odali počast žrtvama otpora i nacizma i položili venac sećanja na istorijskim mestima u Berlinu, ali i drugim gradovima.

Predsednik države Joahim Gauk je otpor Hitleru naveo kao uzor za borbu za ljudsko dostojanstvo, slobodu i demokratiju, a hrabrost atentatora kao poziv za preuzimanje odgovornosti.

"Mi nosimo odgovornost za slobodu koju mi imamo i bezuslovno želimo da zadržimo", rekao je Gauk na centralnoj svečanosti obeležavanja 70. godišnjice od atentata.

Gauk je istakao da i u demokratiji, takođe, važi da se za vrednosti mora zalagati i odgovornost preuzimati, "svako na svoj način i svako na svojoj poziciji".

Šef nemačke države je istakao da današnji dan podseća na to koliko je važno hrabro stajati iza vrednosti.

"Mi smo imali izbor između činjenja i nečinjenja, između reći i ćutati...", podsetio je Gauk na noviju nemačku političku istoriju.

Počast heroju Klausu fon Štaufenbergu, Foto Reuters
Počast heroju Klausu fon Štaufenbergu, Foto Reuters

Na današnji dan 1944. godine je grupa, okupljena oko aristokrate i oficira fon Štaufenberga, izvela neuspeli atentat na Hitlera. Štaufenberg je jedan od glavnih lidera pokreta koji je želeo da ubije Hitlera. Kao jedina osoba koja je imala pristup fireru, ovaj plemić i vojnik - koji je oko i ruku izigubio u borbama u Africi - preuzeo je, tada, glavnu ulogu u zaveri.

Prema planu, Štaufenberg je ostavio aktovku s eksplozivom ispod stola u "Vučjoj jazbini", Hitlerovom skrovištu, ali je u eksploziji Hitler samo ogreben, pošto ga je, kako kaže istorija, zaštitila debela daska stola.

Štaufenberg je istog dana streljan, a idućih dana je ubijeno par hiljada hiljada ljudi, osumnjičenih da su imali veze s atentatorima.

Oko 350 nemačkih vojnika će večeras, na istorijski dan i po tradiciji ispred zgrade Rajhstaga, položiti zakletvu, pred predsednikom države, a na svečanosti će govoriti ministar odbrane Ursula fon der Lajen.

Nekoliko decenija posle neuspelog atetnta su novinar Lars-Broder Kail i političar partije Zeleni Antje Volmer napisali knjigu, pod naslovom "Štaufebergovi saborci-sudbina nepoznatih zaverenika" u kojoj pokušava da razjasni jedan deo nemačke istorije.

Schtaufenberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track