22 MILIONA U 2013. GODINI: U svetu više raseljenih zbog prirodnih katastrofa nego zbog rata!
Foto: Ap

Tri puta veći broj

22 MILIONA U 2013. GODINI: U svetu više raseljenih zbog prirodnih katastrofa nego zbog rata!

Planeta -
To pokazuje, kako je istaknuto u studiji, na hitnu potrebu da se reše problemi ugroženih zbog klimatskih promena, prenela je agencija AFP

OSLO - Prirodne katastrofe dovele su prošle godine do tri puta više raseljenih osoba nego što su to uzrokovali oružani sukobi, navedeno je u danas objavljenoj studiji Norveškog saveta za izbeglice.

To pokazuje, kako je istaknuto u studiji, na hitnu potrebu da se reše problemi ugroženih zbog klimatskih promena, prenela je agencija AFP.

U studiji je navedeno da je 22 miliona ljudi raseljeno u 2013. godini zbog prirodnih katastrofa, što je za tri puta više od broja onih koji su bili priimorani da odu iz svojih kuća zbog oružanih sukoba.

Više od 80 odsto raseljenih zbog prošlogodišnjih prirodnih katastrofa nalazi se u Aziji. Filipini su pretrpeli dve najveće katastrofe u 2013. godini - nalete tajfuna Haijan i Tami, zbog kojih je raseljeno 5.8 miliona ljudi.U odnosu na broj stanovnika, osam od 20 najvećih prirodnih katastrofa dogodilo se u podsaharskoj Africi.

Foto: AP
Foto: AP

Ni bogate nacije nisu imune, navedeno je u studiji, uz podsećanje da je tornado pogodio Japan i SAD, a da su poplave u kanadskoj pokrajini Alberti dovele do raseljavanja blizu 600.000 ljudi, prenela je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track