6,8 PO RIHTERU: Cunami opet pogodio Fukušimu!
Foto: Printscreen Sky TV

Zemljotres u Japanu

6,8 PO RIHTERU: Cunami opet pogodio Fukušimu!

Planeta -
Tri osobe su povređene u prefekturi Fukušima, a 26.000 stanovnika u priobalnim oblastima u prefekturama Ivate i Mijagi dobili su savet da se evakuišu

TOKIO - Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale i manji cunami pogodili severoistočni Japan, region koji su u martu 2011. razorili zemljotres i ogromni cunami.

Tri osobe su povređene u prefekturi Fukušima, a 26.000 stanovnika u priobalnim oblastima u prefekturama Ivate i Mijagi dobili su savet da se evakuišu posle izdavanja upozorenja na cunami.

Kompanije za snabdevanje električnom energijom i lokalni zvaničnici su rekli da nema izveštaja o novim problemima u nuklearnim elektranama u toj oblasti, uključujući Fukušimu-Daići koja je teško oštećena u katastrofi pre tri godine. Zemljotres je registrovan rano jutros u 4.22 časa po lokalnom vremenu, oko 140 kilometara istočno od obale prefekture Fukušima i oko 10 kilometara ispod površine okeana, saopštila je Japanska meteorološka služba. Upozorenje na cunami je povučeno u 6.15, a ukinuti su i saveti o ekvakuaciji, javlja agencija Kjodo.

http://www.youtube.com/watch?v=vm31Mb3I8Dg

Kompanija "Tokio elektrik pauer" je saopštila da nema izveštaja o novim neregularnostima u njenim nuklearkama Fukušimi Daići i Fukušima Daini. Ona je saopštila i da ni u nuklearki Onagava u preferkturi Mijadi nisu uočene nepravilnosti. Prefektura Ibaraki takođe nije prijavila neregularnosti u više nuklearki i istraživačkih centara koje se nalaze u toj oblasti.

Seizmolog Jasuhiro Jošida iz Japanske meteorološke službe je izjavio da se radi o naknadnom potresu zemljotresa jačine 9,0 stepeni po Rihteru koji je pogodio istu oblast Japana u martu 2011. godine.

"Strahuje se da će se relativno snažni zemljotresi povremenemo događati u delu okeana gde i dalje traju naknadni potresi posle velikog zemljotresa 2011. Naknadni potresi se dugoročno postepeno smanjuju. Ali potresi, praćeni cunamijima, će se događati", objasnio je on. U katastrofi koja je zadesila tu oblast 2011. poginulo je više od 18.000. ljudi, podseća AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track