A OD SLOVAČKE: Merkelovoj počasni doktorat Univerziteta Komenskog, 11. u karijeri
Foto: Reuters

Čitava kolekcija

A OD SLOVAČKE: Merkelovoj počasni doktorat Univerziteta Komenskog, 11. u karijeri

Planeta -
Aktuelna nemačka kancelarka nije rekorder - njen prethodnik Helmut Šmit dobio je pre neki dan 24. počasni doktorat

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel (60) je u okviru svoje upravo završene posete Slovačkoj dobila počasni doktorat u Bratislavi na renomiranom Univerzitetu Komenskog, najstarijem univezitetu na slovačkom jeziku i najvećem - sa oko 20 000 studenata, javljaju nemački mediji.

Merkelovoj, koja je doktor fizike, ovo je 11. počasni doktorat.

Kada je reč o kancelarima, sadašnjim i bivšim, i njihovim doktoratima, stvarnim i počasnim, socijaldemokrata Helmut Šmit (95) je pre nekoliko dana takođe dobio počasni doktorat Univerziteta u Atini, što je njegov 24. po redu počasni doktorat. U obrazloženju počasnog doktorata atinski univerzitet je, pre par dana, naveo da je Šmit primer poliltičke ličnosti koja je godinama besprekorno služila idealu evropske integracije.

Helmut Šmit ima 24. počasna doktorata (Foto: Reuters)
Helmut Šmit ima 24. počasna doktorata (Foto: Reuters)

Šmit je svoj prvi počasni doktorat zaradio 1973. godina na američkom univerzitetu u Karolini, a zatim su došle titule sa univerziteta u Baltimoru, pa sa Oksforda, Kembridža, Sorbone, iz Belgije, Tokija, Hirošime, Potsdama, Haife... Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima kancelarke Merkelove, već i sami Nemci govore da im je Šmit ostao u lepoj uspomeni i svaki četvrti, pokazala je jedna anketa instituta Forsa, građanin 82-milionske nacije smatra da je ovaj socijaldemokrata najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

"Sigurnost, umesto poduhvata" - mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem nemačkom kancelaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja