AKCIJA AGRAM: Bandiću preti 10 godina zatvora?!
Foto: FoNet AP

Gradonačelnik Zagreba do guše u korupciji

AKCIJA AGRAM: Bandiću preti 10 godina zatvora?!

Planeta -
Prvi čovek hrvatske prestonice osumnjičen za zloupotrebu položaja. Policija pretresla njegove kancelarije i kuću i zaplenila računare i dokumenta

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je u nedelju po podne uhapšen zbog sumnji da je izvršio više krivičnih dela, među kojima su zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, trgovina uticajem i korupcija, mogao bi da bude osuđen na deset godina zatvora.Prema pisanju hrvatskih medija, Bandić je um ešan u čak pet velikih afera, zbog kojih je pored njega uhapšeno još 19 osoba, među kojima su poznati zagrebački biznismen Petar Pripuz i predsednik Uprave „Zagrebačkog holdinga“ Slobodan Ljubičić.Pretres od sedam satiPolicija je u noći između nedelje i ponedeljka čak sedam sati pretresala Bandićeve kuće, pa čak i pomoćne prostorije, čemu je prisustvovao i uhapšeni gradonačelnik, da bi potom bio vraćen na takozvane Oranice, u sedište policijske službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Juče ujutru pretražene su njegove poslovne prostorije, a policija je iznela dokumentaciju i računare iz Gradske uprave.

Provera... Policija uzela moguće dokaze
Provera... Policija uzela moguće dokaze

Spekuliše se da se istraga protiv Bandića, Ljubičića i Pripuza povezuje s poslovima zbrinjavanja otpada u korist kompanije CIOS, koja je u Pripuzovom vlasništvu, zatim s malverzacijama sa zemljištem, ali i sumnjivim zapošljavanjima. Nije platio porezNavodno se istražuje i neplaćen porez za Bandićevu kampanju za predsednika Hrvatske 2009, kad je u drugom krugu poražen od Ive Josipovića. Hrvatski mediji tvrde da bi meta istrage mogao biti i ugovor Grada s firmama u Pripuzovom vlasništvu u vrednosti od oko milion evra.Ime Milana Bandića već godinama se povezuje s brojnim aferama u hrvatskoj prestonici, a na sve optužbe uobičajeno je odgovarao: „Neka institucije rade svoj posao“.

Advokat KrsnikBANDIĆ NEGIRA UMEŠANOST U KORUPCIJUGradonačelnik Zagreba Milan Bandić odbacio je sinoć pred istražiteljima Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) bilo kakvu povezanost s korupcijom u gradskoj upravi i „Zagrebačkom holdingu“ - rekao je novinarima Bandićev advokat Krešimir Krsnik. Ispitivanje Bandića trajalo je oko sat vremena, a pre njega ispitani su i ostali uhapšeni. Saslušanje se nastavlja danas.

Svi Bandićevi biseri dugogodišnji funkcioner zbog gafova redovno bio hit u javnosti PADAO I PUZAO PO SNEGU S VENCEM U RUKAMAMilan Bandić često je uveseljavao televizijsku publiku i svoje glasače javnim nastupima jer, osim što se za njega vezuje niz gafova, poznat je i po nespretnim padovima, koji i danas zasmeju sve koji ih pogledaju. Najpoznatiji je onaj kad je gradonačelnik Zagreba prilikom polaganja venca na spomenik poginulim braniteljima iz još nerazjašnjenih razloga odlučio da skine cipele, a zatim se okliznuo i pao na led. Međutim, on nije odustao od postavljanja venca, već je nastavio da puzi vukući cveće pored sebe.Takođe, poznata je njegova izjava: „Polizaću ceo asfalt i pojesti sav sneg“, što je izgovorio u trenutku kad su ga pitali šta će biti ako Zagreb ne bude bio spreman za sneg. Jednom novinaru tada je rekao: „Šta bi ja trebalo da radim? Da kao Betmen lovim pahulje po gradu?“Građani podržali gradonačelnikaAKO DIRATE BANDIĆA, DIRATE NARODNakon što je u javnosti odjeknula vest o hapšenju Milana Bandića, na njegovom Fejsbuk profilu osvanule su brojne poruke podrške Zagrepčana.- „Ako dirate u Bandića, dirnuli ste u narod“, „Ne daj se, Miki“, „Čovek, ma kakav bio, ipak je čovek s osećanjima za male ljude“ - nizali su građani poruke.Mnogi su zaključili da je Bandić mnogo uradio za Zagreb i da su mu na tome zahvalni.Biografija /Od uglja do penthausa/- rođen je 22. novembra 1955. u Hercegovini- hvalio se kako je kao student političkih nauka u Zagrebu istovarivao ugalj i šećer, ali i farbao fasade da bi povećao budžet- zaljubio se u Vesnu, od koje se razveo 1996, a 2003. ponovo se njome oženio i s njom ima ćerku- dolazi na vlast 2000.- tada je poslao pismo partijskim saborcima s porukom: „Ako vam nešto treba, pomoć, posao, javite se, Milan će se sve rešiti“- vozio je pijan, bežao policiji, lažno se razveo, gradio vikendicu bez dozvole- tek zbog slučaja vožnje u pijanom stanju u januaru 2002. napušta fotelju- godinu i po kasnije doživeo je moždani udar- vratio se na gradonačelničku poziciju- poslove s gradom dobijaju njegovi kumovi i prijatelji, a on šeta okićen dijamantskim prstenom i satovima od 10.000 evra- živi u luksuznom penthausu iako nikad nije objasnio odakle mu novac za takav luksuzSumnjiva fontana1. Afera „GUP“ - Ilegalno menjali planove o izgradnji i nameštali poslove građevinskim firmama2. Uskok otvorio istragu i zbog izgradnje nadstrešnica i saobraćajnih znakova.3. Afera „Krašograd“ - Grad Zagreb zamenio atraktivno zemljište na čemu su dve kompanije zaradile milione4. Fontane - Gradonačelnik Zagreba je za gradnju dve fontane potrošio 3,5 miliona evra5. Afera „prečišćivač“ - Za izgradnju prečišćivača voda, odobreni radovi od 20 miliona evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track