AKCIJA U ROTERDAMU: Holandska služba za imigraciju pretresla bošnjačku džamiju!

Prijavili rad na crno

AKCIJA U ROTERDAMU: Holandska služba za imigraciju pretresla bošnjačku džamiju!

Planeta -
Na meti Službe za imigraciju i naturalizaciju je bila prijava da imam Aldin Šahbazović radi na crno jer ima samo turističku vizu pto je prema holandskim zakonima strogo zabranjeno. U IZ u Roterdamu verujuda je po sredi epilog sukoba dve struje unutar zajednice koja je podeljena posle otkaza bivšem imamu

ROTERDAM – Holandska Služba za imigraciju i naturalizaciju ( IND) upala je pre nekoliko dana u prostorije bošnjačkog islamskog kulturnog centra “ Selam “ u Roterdamu zbog prijave rada na crno imama Aldina Šahbazovića.

Naime imam je Holandiju ušao sa turističkom vizom i sa urednim papirima koji su dobijeni od Rijaseta Islamske zajednice BiH, koja je imama poslala na tromesečnu praksu i probu, jer je u pitanju kandidat za imama džemata.

Neki smatraju iako IZ Bošnjaka Holandije uživa dobru reputaciju u holandskom društvu, da poslednja dešavanja imaju veze sa pojačanom kontrolom holandskih službi bezbednosti prema svim verskim zajednicama muslimana u zemlji. Razlog je regrutacija sve većeg broja džihadista koji odlaze na ratišta u Siriju i Irak pa su preduzete pojačane kontrole.

Holandski zakon formalno zabranjuje rad svim osobama koji borave u zemlji po osnovu turističke vize, ali u Izvršnom odboru džemata veruju da ništa nije učinjeno mimo zakona i da će brzo sprati ljagu koja je došla iznenada i u osetljivom trenutku.

“Nadamo se da ćemo nastalu situaciju rešiti u okviru pozitivnih zakonskih propisa države Holandije i nastaviti sa procedurom prijema novog imama kako je i dogovoreno s Rijasetom IZ BiH”, rekao je kratko Jusuf Elezović, predsednik IKC “Selam”, uveren da će za boravak mladog imama kao i ostalih koji trebaju doći na probu imati razumevanje državnih vlasti.

Vijest je sa zabrinutošću primljena među džematlijama IKC “Selam” koji je tek krenuo s oporavkom nakon dvogodišnjih unutrašnjih podela i blokada zbog otkaza bivšem imamu.

U IKC “Selam” više brine činjenica što su službenici IND, kako su sami kazali, ‘došli po prijavi” u prostorije na adresi Ebenhaezerstraat 58 pa džematlije sumnjaju da upad ima veze sa epilogom raspleta dve turbulentne godine u ovom džematu, koji se podelio za i protiv otkaza bivšem imamu.

( Dnevni Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track